Днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставките на директора на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Васил Костадинов и на началника на РУ-Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев. От МВР съобщиха, че причината  е „създалото се напрежение във връзка с действията на полицията след извършено на територията на районното управление тежко криминално престъпление, както и пропуски в работата досега. Разпоредена е проверка в областната дирекция, която да изясни в детайли предприетите от служителите действия.

От 30 юли , всяка вечер  жители на Цалапица излизат на протест, настоявайки за арести и присъди на виновните за смъртта на 24-годишният Димитър Малинов. Трупът на младия мъж е открит седмица, след като изчезва безследно.  Той е бил пребит до смърт и заровен в покрайнините на селото.

Димитър Малинов изчезва на 20 юли. Той вечеря със семейството си, когато някой му звъни по телефона и младият мъж излиза навън. Казва, че се връща след малко, но така и не се появява повече. На следващия ден  близките му, разтревожени , отиват в районното в Стамболийски , където съобщават за изчезването му. Първоначалната реакция на полицията  обаче е меко казано забавена. Според семейството на Малинов, липсват активни издирвателни мероприятия. Бащата на Димитър сам събира приятели, с които обикалят района, за да търсят сина му. В първите дни не са свалени записи от камери, а полицията смята, че мъжът е изчезнал след семеен спор. По-сериозни действия започват едва след няколко дни, когато всички замесени в убийството вече са напуснали Цалапица. Трупът на Димитър е открит на 27 юли.

На брифинг на 28 юли директорът на полицията Васил Костадинов  побърза да съобщи , че има заподозрян за жестокото престъпление. Също така бе обявено, че въпросното лице е напуснало страната, отпътувало е за Германия  и сега се издирва, като за него е издадена Европейска заповед за арест.

Пет дни след официалното съобщение обаче, 30-годишният Рангел Бизюрев все още не е задържан. Предвид експедитивността на германската полиция, това забавяне е повече от странно. Според вътрешна информация заподозреният е успял да се измъкне, след като разбрал, че се издирва официално.

Пловдивските криминалисти са се справили с оперативната работа, като са събрали достатъчно доказателства срещу вероятния убиец. Задействана е процедурата за издаване на Европейска заповед за арест. Германската полиция е била уведомена през каналите за информационен обмен за издирваното лице, което е било поставено под дискретно наблюдение. Прибързаните изявления на полицейския шеф обаче подплашили Бизюрев, който напуснал адреса, на който се укривал и изчезнал. Германската полиция не успяла да реагира, тъй като все още не разполагала с официалното искане за ареста му.

Според наши източници, по същото време в Пловдив е имало и криминалисти от сектор „Престъпления срещу личността” от столичната Криминална полиция, които работели по друг случай, но те не били информирани за разследването на убийството. Причината за това е вероятно е желанието на ръководството на пловдивската дирекция да натрупа актив след серията злополучни акции , завършили с фиаско и разследване на вътрешна сигурност.

Още по-странна е и забавената реакция по отношение на двамата близнаци Валентин и Борислав Динкови.  Двамата са открити в Приморско и са разпитани, но не са задържани.  В Цалапица усилено се коментира, че над тях има разпънат полицейски чадър.  Хора от селото коментират, че се ползват с протекциите на шефа на местното районно. В Цалапица  се носи слух, че по време на обиските за убийството са открити и големи количества наркотици.

Предполага се, че близнаците са дали информация на полицията за убийството  , като са прехвърлили цялата вина за убийството на Бизюрев. До колко всъщност са били замесени братята в тежкото престъпление, предстои да се изясни по време на разследването. Днес съдът ги остави в ареста , като работното обвинение срещу тях е за лично укривателство , тъй като те са заровили тялото на Димитър.

Всъщност прибързаните изявления са запазена марка на директора на пловдивската полиция. На 5 юли, в интервю за празника на МВР, той заяви, че „най- голямата гордост на пловдивската дирекция са 7- те загинали по-малко в катастрофи”. Като оставим настрана, че при 17 загинали и 432 –ма ранени през първото полугодие, не е редно полицията „ да се гордее”, през следващите седмици броят на тежките ПТП- та и загиналите по пешеходни пътеки в Пловдив, опровергаха твърденията за устойчивост в броя на регистрираните ПТП- та.

Другият голям гаф по време на краткото управление на Костадинов, бе скандалната акция в клуб „Бушидо”, при която близо 400 души бяха съблечени от служителите на реда в тоалетните, обискирани и принуждавани да клякат. Резултатът от операцията бе намерени 1 цигара марихуана и пакетче с 0,4 града бял прах.

Въпреки, че директорът на ОД МВР Васил Костадинов заяви, че начинът на провеждане на акцията е бил "субективно решение на човека, който е ръководил операцията", в дирекцията е публична тайна, че той е бил информиран за всички действия във въпросната нощ - законни и незаконни.

Ден преди служебното правителство да бъде сменено от редовно, приключи проверката на Дирекция „Инспекторат“, възложена от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев след скандалните нарушения.  В резултат на заключенията в доклада, в Министерството на вътрешните работи започна проверка за дисциплинарни нарушения. Резултати обаче все още няма.

Управлението на Костадинов ще бъде запомнено и с нагласени конкурси, организирани на шуробаджанашки принцип. 

Предвид скандалните нарушения, извършени от Костадинов, оставката едва ли би била "достоен  exit" за полицейския шеф. Тук би трябвало да има думата прокуратурата.