Сигурен балотаж за кмет на Пловдив между кандидата на ГЕРБ Костадин Димитров и Ивайло Старибратов, подкрепен от ПП-ДБ, това показват данните към 6 часа сутрина и при обработени 45.77% СИК протоколи в OИК.

Към момента Димитров печели симпатията на 33,6% от гласувалите, докато Старибратов остава втори с 15.84%. Славо Атанасов остава на трето място с подкрепа от 12.98% от гласоподавателите. Четвъртото място в момента остава неясно, тъй като трима кандидати вървят много оспорвано в надпреварата с почти еднаква подкрепа - около 6%. Това са Ангел Георгиев от Възраждане, Савина Петкова от Браво Пловдив и Красимир Асенов от ДПС. 

Структурата на Общинския съвет в Пловдив, който ще нищи местната нормативна уредба следващите 4 години, вече започва да става ясна. 

ГЕРБ ще имат най-много съветници - към момента техният вот достига 22,62%. Втората по големина група в местния парламент ще бъде на ПП-ДБ, които взимат 16,17% от гласовете. Третото място е много оспорвано между гражданското сдружение Браво Пловдив, участващи през регистрацията на ПП Българска прогресивна линия, и Местната коалиция "Съединени за Пловдив", които имат съответно - 10,28% и 12.91%. 

Съдбата на районните кметства ще се реши на балотаж. 

Досегашният кмет на "Централен" Георги Стаменов взима 30,48%, а негов опонент е Чило Попов от ПП-ДБ с 22,77%. 

В район "Източен" води кандидатът на Браво Пловдив Ерол Садъков с 22,42%, а втори след него е Емил Русинов от ГЕРБ с 18,73%.

В "Южен" най-вероятно ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ Атанас Кунчев и този на ПП-ДБ Красимир Александров, които взимат съответно 23,2% и 15,5%. 

Между същите формации ще е битката за "Северен" - Илия Лалев от ГЕРБ печели 22%, докато опонентът му от ПП-ДБ Венцислава Любенова - 16,19%. 

В "Западен" битката е между Ангел Славов от ГЕРБ /29,3%/ и Тони Стойчева от ПП-ДБ /19,9%/.

Най-високият процент е в "Тракия", но и той не стига за избор от първи тур. Георги Гатев от ГЕРБ взима 38,15% от гласовете, докато Николай Гюров от ПП-ДБ едва 13,38%. 

250 комисии остават да бъдат обработени към 6 часа в Пловдив, тоест до сега са обработени половината. В район източен е имало много грешки почти няма верен протокол.

“50% обработени към 6:00,До обяд да успеем да се справим. За местни избори това ще бъде рекорд за бързо обработване. 2019 приключихме в 20:00 вечерта”, това заяви говорителят на ОИК Калоян Сухоруков. 

В Пловдив е имало два случая при които по време на изборния ден е оказана медицинска помощ на хора, които са се намирали в училищата, където се гласува, но в панаира не е имало такива инциденти, съобщи още той.