Увеличаване на пациентите с чревни инфекции отчитат семейните лекари в Пловдив. Главоболие, разстройство, повръщане и лека температура около 37.5 градуса са най-честите симптоми. Част от тях се припокриват с тези при Британския щам на COVID-19, което притеснява хората.

Според лекарите неразположенията са както при децата, така и при възрастните. По-сериозен ръст на тези случаи се наблюдават след разхлабването на противоепидемичните мерки и отварянето на детските градини.

Съветът на джипитата е да не се пренебрегват симптомите и да се прецизира за какво заболяване става въпрос.

„При децата обикновено започва с диария, която отмината за 2-3 дни. Някои имат и болки в гърлото и обща отпадналост. При възрастните е свързано основно с проблеми в стомашно-чревния тракт и лека температура”, обясняват лични лекари.

Гаденето и диарията обаче са симптоми и за новата модификация на коронавируса, затова медиците съветват да се направи PCR тест. Дори хора, които имат поставена първа доза на ваксина срещу COVID-19 не са напълно защитени и е възможно да са се заразили.  

Съветът на медиците е ако на работното място има няколко болни, поне един от тях да се изследва. И задължително да си останат за няколко дни вкъщи, за да не разпространяват заразата.