Близо 50% от протоколите от избирателните комисии в РИК 16 - Пловдив град са обработени до момента. Изключително бързо председателите на СИК предават книжата си и същите се обработват. Хората, чакащи своя ред са съсредоточени във финалния мач на Евро 2020 и по думите им, времето минава неусетно.

Членовете на избирателните комисии споделиха пред TrafficNews, че за първи път от години, протоколите след края на изборния ден са обработени за отрицателно време. Те описаха вота чрез машини, като огромна крачка към модерното и европейското.

„Живеем в 21 век и това е много добър ход. Трябва да се мисли за природните ресурси, това е най-добрия вариант за икономия на хартия и опазване на околната среда. Нормално мина денят – спокойно, безпроблемно и по европейски. Хората се затрудняваха, но ние бяхме там и им обяснявахме. Предимно възрастните избиратели. В сравнение с предишни години, десет пъти по-бързо обработихме протоколите. За един час вече бяхме в Панаира. Имаше много добра организация”, заяви Александър от 7 СИК във Френската гимназия.

Нито един избирател не се е затруднил пък в секция 073 от Малчика. Протоколът пък е бил съставен за отрицателно време, макар активността да е била 50%.

„За разлика от преди, редът е страхотен. Беше лесно и за хората и за нас. Никога не сме си правили толкова бързо книжата”, каза зам.председателят от секцията.

„Имахме жена на 95 години, която без проблем даде своя вот. Да, имаше малко помощ от нас, но дамата се справи перфектно. И млади и стари се чувстваха комфортно и нямаха проблеми. Смело мога да заявя, че машинното гласуване е бъдещето и предпочитаме този начин за вот. При нас беше слаба избирателната активност. Имаше часове, в които нямахме нито един гласоподавател. С 40% завършихме”, коментира председател на СИК 100 в Техникума по битова техника в район "Северен". Той добави, че през април секцията му е пристигнала в 23:00 часа и са приключили в 6:00 сутринта на следващия ден.

Минути след полунощ протоколът на секция от Автото бе обработен и членовете на СИК си тръгнаха. Виктор и колегите му са обработели за минути кнежата след края на изборния ден, но са пристигнали по-късно в 16 РИК заради забавяне на ескорта.

„Имахме лек проблем с патрулната кола, трябваше да изчакаме 30 минути. И все пак много бързо се случи пътуването и обработката на протокола”, каза Виктор.

Не на такова мнение обаче бяха членовете на секция 20 от ОУ”Алеко Константинов”. Председателят на комисията разказа пред медията ни, че повече от 2 часа пет секции са чакали в учебното заведение, тъй като е нямало патрул на полицията.

„Това беше гавра с нас. В 20:15 бяхме готови, а полицията дойде в 22:30 часа. Сега сме под номер 400 и ще минем сутринта. Пет секции – 19,20, 21, 22 и 23 чакахме. Подадохме 4 сигнала, сезирахме и РИК и МВР. Кола дойде, но не за нас, а за машините. Ние не сме били важни”, оплака се Ели Копаранова.

Припомняме, че изборният ден в Пловдив премина без сериозни нарушения и без проблеми. 37% е била избирателната активност, като най-много гласували са били в район „Централен”.

С 37% активност е и Пловдив област. В три секции гласуването е било чрез хартиени бюлетини.

Над 100 секции вече са в РИК - Област, 95% от СИК-вете в Пловдив са в ПанаираТри секции в областта са преминали в хартиен вот, избирателната активност - 37%