Пандемията, локдауните и социалната изолация станаха причинаотношенията в много семейства у нас да ескалират, а част от тях решиха да сложат край на съвместния си живот. Оказа се, че изминалата 2021 година е белязана с бум на делата за разтрогване на брака. Освен в национален мащаб, тенденция по нарастване на разделите се отчита и под тепетата. Над 800 двойки са решили да се разделят, което с близо 100 случая повече от предишни години. Това разказа пред наш репортер председателят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев.

От първият ден на 2021 година до средата на декември, в Районен съд – Пловдив са образувани общо 868 бракоразводни дела, от които 389 дела са по исков ред, а 479 дела са за развод по взаимно съгласие. В сравнение с 2020 година общия брой на делата е бил 793 бракоразводни дела .

 „Важно е да се отбележи, че през 2020 година имаше период на пандемия, където постъпленията намаляха и това е една  от причините за увеличение на показателите за тази година”, разказа съдия Калибацев.

Кои са основните причини за разводите?

Принудителната социална изолация налива масло в огъня на и без това проблематичните отношения между някои съпрузи, замисляли се за развод още преди настъпването на пандемията. През последните години много от семейните двойки са се сблъскали с повече проблеми, отколкото преди.

Липсата на психотерапевтична помощ е ускорила разводите при мнозина.

Малко са хората, готови да се обърнат към терапевти. Дали от предразсъдъци, срам или липса на информация, двойките са готови на крайности, вместо да потърсят помощ.

Понякога в обувките на терапевтите влизат съдиите от „Брачно отделение”. По думите на председателят на Районен съд, много често след разговори и консултации, съпрузите се помиряват и не се стига до същинската част на развода. Делата се прекратяват, а отношенията между хората стават дори и по-стабилни.

Повишават се не само бракоразводните дела, но и тези за решаване на родителски конфликти, свързани с контактите между деца и родители, както и делата за домашно насилие, съобщи Калибацев.

252 дела за домашно насилие годишно се гледат в Районния съд. От тях 14 са прекратени, тъй като потърпевшите оттеглят своите оплаквания.
В 95 процента от останалите случаи се издават заповеди за незабавна и постоянна защита. Много от тези образувани дела все още не са приключили.

За сравнение с 2020 година са образувани общо 230 дела – с 20 по-малко от тази година. От тези дела по 189 дела искът е уважен, а по 28 дела искът е отхвърлен.

„В повечето случаи това са дела, които в голям процент предшестват делата за разводите, дела за родителски права или пък са вследствие на усложнения след развод. Повечето пъти с подобни дела се злоупотребява. Най-често този род искове се получават в края на седмицата и около празници. Единият съпруг декларира, че е жертва на психически тормоз, стига се до жалби и процес и така другият е изгонен от жилището“ коментира председателят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев.

Увеличават се делата за спор между вече разведени родители, относно децата. Това са така наречените случаи на неизпълнение или осуетяване на съдебно решение за родителски права или за лични контакти.

„През 2020 година имаме образувани общо 9 дела, докато за периода 01.01 – 15.12.2021 година са образувани общо 11 дела. Това престъпление от 2019г. се образува по тъжба на пострадалия, затова може да се приеме, че образуването на дела от частен характер в някаква степен спира пострадалите да бъдат активни във воденето на дела”, коментира още Калибацев.

И въпреки назрялото напрежение между двойките, пандемията ни донесе и нещо хубаво - в Пловдив бе отчетена рекордна раждаемост.

Бейби бумът е през лятото на тази година. За три месеца от юли до септември в родилните отделения в областта са проплакали 1 954 бебета. Това е ръст с 9% спрямо предходното тримесечие. За деветте месеца от началото на годината в Пловдивска област са родени 5019 деца. Това показват последните данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Акушер-гинеколозите прогнозират, че до края на годината ще има нов рекорд и ще бъде надмината раждаемостта от 2020 г., когато на бял свят се появиха 6 954 бебета.