Членовете на най- голямата работодателска организация в Пловдив - „Бизнесът за Пловдив“ излязоха с декларация, с която подкрепят бизнесменът Георги Райков и настояват за незабавни отговори от държавните институции за целта и начина по който бе проведена "специалната операция% в дома предприемача. Припомняме, че в четвъртък 30 полицаи по заповед на прокурора от Окръжна прокуратура - Пловдив Росен Каменов атакуваха дома на предприемача в Храбрино, като с разпореждане на съда търсеха ... договор за наем  с Община Пловдив. При обиска бяха иззети телефоните и лични и служебни компютри на Райков. 

Досъдебното производство е образувано по сигнал на бившия директор на Пловдивския инспекторат Асен Стефанов заради неуредени въпроси с тротоарно право между фирмата на Райков и Община Пловдив. В сигнала си Стефанов твърди, че "Мони МГ" незаконно отдава под наем общински имот. Спорният терен се намират в район „Тракия“, като там в момента е позиционирано заведението „Ривиера“. Те са наематели на имота, който притежава фирмата на Райков – „Мони МГ“. Спорът за терена между Райков и Община Пловдив датира от няколко години, като в момента той е в съда.

Ден след акцията, телефоните бяха върнати на собственика им с протокол, но до този момент нито прокуратурата, нито полицията са отговорили на въпроса каква е причината административен спор да стане причина за зрелищна акция, която може да конкурира ареста на наркобос. 

СНЦ "Бизнесът за Пловдив", което обединява някои от най- големите работодателив града, излезе с категорична позиция в подкрепа на Райков, който е член на сдружението. 

"Очакваме отговори от всички замесени институции защо полицията и прокуратура са действали по този начин. Ние, всички членова на сдружението, уважаваме и спазваме закона и очакваме същото отношение и от хората, призвани да го пазят. Наистина ли прокуратурата се занимава с административен спор за тротоарно право и 30 полицаи влизат в къщата на обикновен гражданин рано сутринта да търсят договор, който може да бъде намерен в няколко публични регистри? Юристите на сдружението подготвят жалби и искаме да знаем имената на хората, разпоредели тази акция. Все пак не живеем в Северна Корея" коментира председателят на Управителния съветна "Бизнесът за Пловдив" Атанас Рогачев. 

"Това е абсолютно безумие. Все едно сме се върнали в комунизма. Как може заради някакво дело за тротоарно право, да се правят подобни акции и 30 полицаи да влизат в дома на някой, заради подобно нещо! Говорим за човек, който управлява прозчна фирма, плаща огромни данъци, партньор е с големи международни компании. Така ли ще се отнася държавата с хората, които осигуряват десетки работни места и плащат данъците, с които се издържат всички тези институции. Подобни дела сигурно имам във всяко кметство и по тази логика полицията трябва всяка минута да арестува някого" коментира собственикът на "ПИМК" Илиян Филипов. "Новото правителство обеща да остави в миналото някои пратики, но акцията в дома на Райков опровергава тези твърдения. Надявам се все пак някой да излезе и да обясни причината за тези методи на работа, защото ние сме озадачени", заяви Филипов. 

Ето е и целият текст на декларацията. 

СНЦ "Бизнесът за Пловдив" организация, която работи с високи етични стандарти и при спазване върховенството на правото и закона. Еднаквото прилагане на законите спрямо всички субекти е важно за нас, защото ни осигурява предвидима бизнес среда, гарантира ни свобода на предприемачеството и възможност да създаваме благосъстояние за цялото общество.

Ето защо, не може да останем безразлични към проведената през последните дни „специална операция“ спрямо г-н Георги Райков, собственик на „Мони МГ“ ООД. Озадачени сме от провеждане на демонстративна акция, спрямо работодател от такъв мащаб, който е публично известен с прозрачен бизнес и който търси правата си в съда.

При наличие на две висящи дела по административни спорове с Общината, чийто изход очевидно ще изясни дали е налице неправомерно поведение и от чия страна, да се изземват личен телефон, личен компютър и множество други вещи съдържащи конфиденциална информация, фирмени тайни и лични данни е абсолютно недопустимо в една правова държава.

Начинът на провеждането на акцията, демонстрирането на властови ресурс и явната непропорционалност между целта  и средствата са силно обезпокоителни за начина, по който функционират институциите в града ни. Дългогодишен спор за стопанисването на терен и определяне на обема тротоарно право едва ли може законово да обоснове неотложното сутрешно нахлуване в дома, три дни преди Коледните празници и едва ли ще доведе до събирането на решаващи за изхода на производствата обстоятелства.

От оповестеното от медиите у нас остава основателно съмнение за легитимността на действията на полицията и прокуратурата. Призоваваме всички институции в града, които имат отношение към казуса, да работят при стриктно спазване на закона, като заявяваме, че ще следим с повишено внимание случващото се и при необходимост ще сигнализираме националните институции, с оглед пълното изясняване на случая. 

 С Уважение

СНЦ "Бизнесът за Пловдив"

Замитане на следите?! Върнаха телефоните на предприемача Георги Райков, ден след скандалната акцияТова няма да промени намеренията ми, ще съдя до край самозабравилите се магистрати и полицаи

Георги Райков след акцията в дома му: 30 полицаи за един договор за наем! А ако бях наркотрафикант?!Адвокатът му Иван Демерджиев е категоричен, че това е репресия, а обвинението е несъставомерно