Телефоните и компютрите, които бяха иззети при вчерашната акция в дома на бизнесмена Георги Райков, днес, след по-малко от 24 часа, са били върнати с протокол, научи TrafficNews.  Вчера сутринта 30 полицаи по заповед на прокурора от Окръжна прокуратура - Пловдив Росен Каменов атакуваха дома на предприемача в Храбрино, като с разпореждане на съда търсеха ... договор за наем  с Община Пловдив. Електронните устройства са били определени от полицаите като "вещи, свързани с договора" и са иззети с протокол. 

"Дори само това действие показва, че вчерашните действия на полиция и прокуратура са абсолютно незаконни. Сега бързат да заметат стореното, но няма да стане. Ще търся докрай всеки отговорен за това , което бе причинено на мен и семейството ми!" заяви Райков пред TrafficNews. Припомняме че той бе изненадан от служители на Първо районно в ранните часове на 21 декември, като един от участвалите в акцията дори го чакал пред вратата на банята. 

Досъдебното производство е образувано по сигнал на бившия директор на Пловдивския инспекторат Асен Стефанов заради неуредени въпроси с два имота, за които има спор между фирмата на Райков и Община Пловдив. В сигнала си Стефанов твърди, че "Мони МГ" незаконно отдава под наем общински имот. Въпросните терени се намират в район „Тракия“, като там в момента е позиционирано заведението „Ривиера“. Те са наематели на имота, който притежава фирмата на Райков – „Мони МГ“. Спорът за терена между Райков и Община Пловдив датира от няколко години, като в момента той е в съда.

Защо чисто административен спор е превърнат в наказателно дело засега не е ясно. Но срещу Райков са повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, въпреки че той не е длъжностно лице и за използване на документ с невярно съдържание. Недоумение буди и самият начин, по който е организирана безпрецедентната акция. Тя е разпоредена от наблюдаващия прокурор Росен Каменов, който въпреки че разследването се води от Икономическа полиция, е поискал обиските да бъдат извършени от служители на Първо районно.  Конспиративната операция е извършена от хора, които първо не са запознати с текущото разследване и второ едва ли са били наясно кои са "вещите, свързани с договора за наем" , който прокурорът е наредил да бъде издирен. Парадоксалното е, че въпросният договор не е секретен документ е публичен документ, който може да бъде открит в архивите на Община Пловдив, Агенцията по вписванията и на още няколко места. 

Въпреки, че обискът е бил поверен на Първо районно, то днес електронните устройства са върнати на Райков от служител на Икономическа полиция. 

"Ще настояваме цялата информация, която е свалена от телефоните на г-н Райков да бъде унищожена. Ако тя по някакъв начин стане достояние на негови конкуренти, ще търсим отговорност от прокуратурата и полицията. Подготвяме жалби срещу действията на наблюдаващия прокурор и полицейските началници, разпоредили акцията, които ще бъдат изпратени до съответните административни ръководители в първия работен ден след празниците. Подобни методи на работа не трябва да бъдат подминавани с лека ръка, защото това може да се случи на абсолютно всеки" коментира адвокатът на Райков - Иван Демерджиев. 

Безпрецедентната акция, чиито мащаби и начин на провеждане по никакъв начин не съответстват на казуса, който прокуратурата разследва, предизвика възмущение. От Сдружение "Бизнесът за Пловдив", в която Георги Райков членува, подготвят протестна декларация. 

КОЙ Е РОСЕН КАМЕНОВ?

През 2016 година главния прокурор Сотир Цацаров  внесе предложение до Прокурорската комегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу Росен Каменов.  То бе основано на база на извършена проверка от прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“  при Софийска градска прокуратура. При извършената проверка са установени 3 случая, при които прокурорът е нарушил принципите на независимост и почтеност. 

Името на Росен Каменов се е появявало по различни поводи в медиите. Срещу него имаше жалба от негови съседи от бул. "Копривщица" във връзка със стрелба по улични котки и няколко отровени животни.

Името на Каменов бе свързано и с аферата КТБ. Сред крупните пловдивски вложители в банката се оказа  Татяна Каменова, съпруга на Росен Каменов. Нейните влогове бяха два - за 565 хиляди лева и 145 хиляди евро. 

Георги Райков след акцията в дома му: 30 полицаи за един договор за наем! А ако бях наркотрафикант?!Адвокатът му Иван Демерджиев е категоричен, че това е репресия, а обвинението е несъставомерно

„Невиждана акция" в дома на пловдивски бизнесмен заради… публичен документ и два телефонаНад 30 полицаи са влезли в дома на Георги Райков заради неуреден спор с Община Пловдив

Пловдивски прокурор бе погнат от звено Антикорупция, опитал се да прикрие престъпленияГлавният прокурор Сотир Цацаров иска дисциплинарно производство срещу обвинителя от Окръжна прокуратура