"Искам да попитам наблюдаващия прокурор и шефа на полицията: Аз престъпник ли съм?"

"В 7.30 часа пред вратата на банята ми имаше полицай. Аз не се къпя с договорите с наемателите ми!"

"Адвокатът ми Иван Демерджиев каза, че това е безумие"

"Нямам неплатени данъци и задължения към когото и да било.

"Защо бяха взети личния ми телефон и лаптопа ми? Ами ако имам голи снимки с жена ми? 

"С какво право полицаят и прокурорът вземат фирмена информация?"

Цялото интервю с Георги Райков, гледайте във видеото. 

 

„След днешната акция на полицията вкъщи, се чудя дали не съм наркотрафикант или търговец на оръжие? Иначе не мога да си обясня как може 30 полицаи да влязат едновременно у нас и във фирмата ми, при положение, че не продават нито наркотици, нито оръжие, нито съм убил човек и дори нямам неплатени данъци.” Така пловдивският предприемач Георги Райков коментира  „специалната полицейска операция” проведена днес сутринта в дома му в Храбрино и в една от производствените му  бази на ул. „Шумен” в Пловдив. Акцията е по досъдебно производство и е разпоредена от наблюдаващият прокурор Росен Каменов.

Досъдебното производство е образувано по сигнал на бившия директор на Пловдивския инспекторат Асен Стефанов заради неуредени въпроси с два имота, за които има спор между фирмата на Райков и Община Пловдив. В сигнала си Стефанов твърди, че "Мони МГ" незаконно отдава под наем общински имот. Въпросните терени се намират в район „Тракия“, като там в момента е позиционирано заведението „Ривиера“. Те са наематели на имота, който притежава фирмата на Райков – „Мони МГ“. Според Стефанов, общината е пропуснала да си събере такси в размер на 52 000 лева, а за целия период на договора, те ще станат половин милион. 

Спорът за терена между Райков и Община Пловдив датира от няколко години, като в момента той е в съда.

„Преди няколко месеца наемателите ми получиха няколко предупреждения от Инспектората на общината да започнат да плащат тротоарно право. Само че според документите, които имам и според юристите, които в предишен период правиха задълбочени проверки на казуса,  наемателите ми не дължат тротоарно право на общината, защото учереденото право на строеж, което имам , включва и местата , на които са разположени въпросните маси. Обясних на господина, който се обаждаше, че всички документи са в общината, а ако смятат че сме в нарушение, да ни съставят акт. Действително  съставиха акт на наемателя, а след това получихме и наказателно постановление, което обжалвахме в съда. Съставиха още няколко акта, които също сме обжалвали. В момента делото е в съда е едва когато приключи, ще стане ясно кой е прав. Ако ние сме сгрешили, ще си платя дължимите суми към общината с лихвите”, коментира Райков пред TrafficNews.

Той обаче няма обяснение как този административен спор с общината го е превърнал в престъпник.

„Полицаите влязоха в къщата, докато се къпех. Единият от полицаите ме чакаше на вратата на банята! Това нормално ли е?!  Аз да не ходя да се къпя с договорите на наемателите ми?! И защо идва полиция да търси него, което го има публично в Агенцията по вписванията? Полицаите иззеха личния ми телефон, таблет и компютър. Взети са ми и компютри от офиса. Това са устройства, които съдържат както лична, така и служебна информация, която няма нищо общо с предмета на досъдебното производство!”, възмутен е Райков.

TrafficNews се обърна със запитване към Окръжна прокуратура, кое е наложило подобни крути мерки. От там получихме следния отговор. „Извършените действия са по досъдебно производство, наблюдавано от Окръжна прокуратура – Пловдив” . Извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса след предварително разрешение от Пловдивския Окръжен съд. Досъдебното производство се води по чл. 282 и чл. 212 от Наказателния кодекс. Иззети са вещи, същите ще бъдат обект на изследване”.

Член 282 е за длъжностно престъпление, а член 212 е за използване на документ с невярно съдържание.

TrafficNews се свърза с адвоката на Георги Райков – Иван Демерджиев, който също коментира казуса. Той определи обвиненията като несъставомерни, а действията на наблюдаващия прокурор и полицията  - като неоправдана репресия.

„Повдигнатото обвинение срещу Георги Райков е за длъжностно престъпление, а той не е длъжностно лицe. Този спор за въпросните квадрати е поне от 10 години, но бяхме представили достатъчно документи на общината, за да защитим нашата теза. След това от ПОИ съставиха няколко акта, които ние обжалвахме в съда. По едно от делата вече има изготвена експертиза от вещо лица, което потвърждава нашата теза. Делото все още не е приключило, очакваме решението на съда.  Този спор не може да бъде предмет на наказателно дело, защото е чисто граждански. Не може 30 полицаи да бъдат изпратени да издирват договор за наем, който може да бъде открит в регистрите на Агенцията по вписвания, общината и на още няколко места.  По делата в съда е и пълната преписка с цялата документация по спора. И сега точно преди празниците, когато полицията е затрупана с работа, се отделя огромен ресурс от хора, да работят по нечие самоволно решение, което няма как да издържи в съда”, заяви Демерджиев, който е и бивш министър на вътрешните работи. Според него отговорност за  мащаба на акцията носят както прокурорът, издал заповедта, така и полицейските началници , планирали действията. Той недоумява и защо на място са изпратени полицаи от Първо РУ, които не са запознати със случая, вместо служители от Икономическа полиция, на които е разпределено досъдебното производство.

„В протокола за обиск бе отбелязано да бъде иззет въпросния договор за наем и „вещи, свързани с него”. Каква е връзката между въпросния договор и  личните и служебни компютри и телефони на моя клиент не става ясно. Не е ясно и как полицаи, които не работят по въпросното досъдебно производство, ще знаят какви точно вещи да търсят. Ако прокуратурата и полицията искат да съберат информация за г-н Райков  и за бизнеса му по някакво друго дело, би трябвало да му повдигнат друго обвинение. В тези устройства има конфиденциална служебна информация, до която по това обвинение, нито полицията, нито прокуратурата могат да имат достъп. Това е чиста репресия – преди празниците, срещу  голям работодател, който няма задължения, осигурява стотици работни места, срещу човек, който защитава законно правата си в съда – това е пълно безумие. Бяхме забравили тези демонстрации на груба сила, но явно отново се завръщат. Ако имаме претенции, че живеем в правова държава, подобни случаи не бива да се допускат”, категоричен е Демерджиев. Той заяви, че от името на клиента си ще заведе дело срещу прокуратурата. Самият Георги Райков подготвя писмо до главния прокурор Борислав Сарафов.

„Като гражданин и данъкоплатец искам да знам защо и от кого бях подложен на тези репресии и настоявам виновните да понесат отговорност”, заяви предприемачът.