Безплатните противогрипни ваксини за пациентите над 65 години вече са пристигнали в България и от днес започва доставката им до кабинетите на общопрактикуващите лекари. Доставено е и количество, което ще бъде разпределено по аптеките, но това ще стане в следващите дни. Според пловдивските аптекари обаче то е твърде малко. На много места са изготвени списъци с пациенти, уведомили своят аптека, че желаят да си закупят ваксина. Но вероятно количествата няма да достигнат дори за тях.

„Все още не са дошли, но това трябва да се случи през тази седмица. Аптеките няма да бъдат удовлетворени в своите заявки, тъй като очакваните ваксини ще бъдат изключително малък брой”, обясни пред TrafficNews Димитрия Стайкова, собственик на аптека.

От бранша са категорични, че не е възможна спекулация с цените, защото имат пределни цени и са регулирани. Пределната цена за една ваксина срещу грип е около 27 лева.

По-малко от заявеното количество ще получат и семейните лекари. Причината е, че тази година има ново разпределение между джипи практиките, след като през 2019 г. от 4100 практики у нас, едва 2500 са получили имунизации за своите възрастни пациенти. Тази година ваксините ще достигнат до 3500 общопрактикуващи лекари, но бройната за всеки от тях ще е по-малка.

„Миналата година получих 90 ваксини за 365 пациенти в тази възраст, тази година ще са 40. Хората се сърдят, как да им обясня, че един ще бъде имунизиран, а друг – не”, коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров.

70 хил. френски противогрипни ваксини пристигат в България утреВече има списъци с чакащи