Пловдивският общински инспекторат изпрати незабавна проверка в Южната промишлена зона на Пловдив след публикация на TrafficNews, че десетки камиони, натоварени с пръст и строителни отпадъци, преминават ежедневно по трасето, което започва от колелото на Централна гара и завършва зад ремонтното депо на НКЖИ. Товарът на тежките машини е от изкопните дейности на пробива под гарата, който стартира преди месец и се изсипват в новосъздадено "депо". 

Камионите, натоварени с пръст, късове бетон и парчета асфалт, се движат по бул. "Христо Ботев", след това през надлеза излизат на "Кукленско шосе" и на бензиностанция OMV, завиват към мястото, където се изсипва боклукът. Камионите депонират товарите си на огромно пространство зад ремонтното депо на БДЖ и замърсяват както въздуха, така и пътната настилка. Всичко това превръща градските улици в черен път с огромно количество прах във въздуха.

Южната промишлена зона като лунен пейзаж! Облаци от прах, разбити пътища и купища отпадъциРаботещи в района с апел до институциите да спрат замърсяването

Проверка на TrafficNews в имотния регистър установи, че въпросният имот, в който вече има тонове земна маса и строителни отпадъци, е собственост на НКЖИ. Тъй като държавната компания е възложител на големият строителен обект, тя е позволила на изпълнителя фирма "Трейс" да ползва нейния терен за депо.

След сигнал от медията ни, от Пловдивският общински инспекторат веднага  изпратили проверка на място. Предстои всички шофьори на камиони да бъдат привикани за разпит за снемане на обяснения. Фирмите, чиито собственост са тежкотоварните камиони ще получат актове.