Адвокатска колегия Пловдив изрази несъгласието си с готвената съдебна ваканция до Нова година. По-рано от ВСС подкрепиха искането на съдилищата делата да бъдат спрени до края на годината. Адвокатите смятат, че с тези действия те биват изключвани от Съдебната система, тъй като никой не е поискал тяхното становище. Освен това тази съдебна ваканция ще ги лиши от правото на труд и отново те ще поемат тежестта от коронакризата.

Поради това те искат по-бързо внедряване на електронното правосъдие. В знак на протест пловдивските адвокати ще „пушат цигари” пред Съдебната палата утре между 11:00 и 12:00 часа, за да покажат, че са част от Съдебната система.

ВСС подкрепи предложението за съдебна ваканция до Нова годинаОт дебатите в Съдийската колегия стана ясно, че кадровиците са разделени в позициите си по въпроса

Ето и част от позицията им:

Настоящата ни позиция е продиктувана от разпространената информация за предстоящо обсъждане на законодателни предложения, които предвиждат съдилищата да излязат във ваканция от 15 ноември до 31 декември 2020 г., а насрочените в този период дела да се отсрочат за нови дати, но не по-късно от 15 юли 2021 г.

Прокламираната цел на това предложение е, да бъде ограничено разпространението на COVID-19 в съдебната система, но в същото време липсва обосновано проучване и анализ, които да мотивират налагането на именно тази мярка като съразмерна и подходяща за ситуацията към момента. Липсва и анализ за последиците от прилагането на предложената мярка.

Ето защо ние, членовете на Адвокатски съвет – Пловдив, присъединявайки се към подадените вече декларации и позиции по въпроса.

Несъмнено следва да се обърне сериозно внимание на опасностите от разпространението на COVID-19, както и да се предприемат адекватни мерки за защита на живота и здравето на всички граждани, в това число магистратите, съдебните служители, адвокатите и страните в съдебните производства.

От друга страна е видно, че няма научни данни и обосновано предположение на база на факти кога се очаква края на подобна епидемиологична обстановка и безспорно условията ни налагат да намерим оптимален начин да се научим да живеем с опасността от вируса на COVID-19. Очевидно спирането изцяло на работата на съдебната  система не би могло да бъде решение в дългосрочен план. Веднъж такава мярка вече бе предприета, като и до момента съдебната система не може да преодолее нейните последици. В началото на разпространението на епидемията от COVID-19 самите ние подходихме предпазливо и апелирахме за затварянето на съдилищата за определен период от време. Сега, познавайки по-добре не само ситуацията с разпространението на вируса, но и последиците от подобна мярка, свързана със затварянето на съдилищата за дълго време считаме, че    повторното й прилагане без преценка на нейната ефективност, би довело като краен резултат на практика до липса на правосъдие през един значителен период от време.

Изключително важно, с оглед осигуряването принципа на разделение на властите, е наличието на работеща съдебна система, която в изпълнение на конституционно закрепените си функции да защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Съгласно Конституцията, Република България е правова държава и функционирането на съдебната система е именно гарант за  това. В настоящия период на ограничаване правата на гражданите, от особена важност е осъществяване от страна на  съдилищата на контрол за законност на актове и действия на административните органи. Спирането работата на съдилищата би представлявало върховно погазване на правата на гражданите и законните интереси  на юридическите лица, както и би представлявало на практика суспендиране на нормите на Конституцията. Подобно „затваряне“ на съдилищата ще застраши правораздаването в Републиката.

Ние, адвокатите, като гарант за съществуването на гражданското общество и съобразно вменената ни конституционна функция да защитаваме правата на гражданите и законните интереси на юридическите лица, апелираме за спазване на принципите на разделението на властите, съблюдаване на тяхната независимост и въздържането от действия, които биха застрашили устоите на държавността и правовия ред, както и осигуряване неотменимостта на основните конституционно закрепени права, едно от които е правото на защита и достъп до съд.

Настояваме вместо спиране работата на съдилищата да се предприемат както законодателни, така и административно-организационни промени, позволяващи по-бързо разработване и внедряване на електронното правосъдие.

Мярка срещу разпространението на заразата е и начина на насрочване на съдебните заседания за различни часове, предотвратяващ струпването на чакащи страни в сградите.

Реална мярка срещу разпространението на COVID-19 би следвало да бъде и възможността за отлагането на делата по причина, че адвокат или страна не могат да се явят в съда поради заболяване с вируса на COVID-19 или поставянето им под карантина.

Не следва да се забравя, че до настоящия момент основната икономическа тежест от спирането на работата на съдилищата в периода от 13.03.2020 година до 14.05.2020 година бе понесена именно от българските адвокати. Aдвoĸaтитe, aдвoĸaтcĸитe дpyжecтвa и съдружия бяха изключени oт oбxвaтa нa абсолютно всички меpĸи, пoдпoмaгaщи миĸpo, мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия, зa ĸoeтo в мoмeнтa имa виcящи дeлa в Aдминиcтpaтивния cъд-София град, както и са подадени жaлби и в Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия.

Горното категорично представлява диcĸpиминaция пo oтнoшeниe нa aдвoĸaтитe, aдвoĸaтcĸитe дpyжecтвa и съдружия, като тe ca изĸлючeни oт ĸpъгa нa пoдпoмaгaнитe лицa, тъй ĸaтo ce peгиcтpиpaт пo cпeциaлeн зaĸoн – Зaĸoнa зa aдвoĸaтypaтa, a нe cъглacнo Tъpгoвcĸия зaĸoн или Зaĸoнa зa ĸooпepaциитe. До момента от страна на Правителството и Народното събрание не е отчетено обстоятелството, че aдвoĸaтитe, дopи и дa иcĸaмe, нe мoжeм дa ocъщecтвявaмe aдвoĸaтcĸa дeйнocт в няĸoя oт пpeдвидeнитe в Tъpгoвcĸия зaĸoн фopми, a сме длъжни дa ce peгиcтpиpaмe cъглacнo Зaĸoнa зa aдвoĸaтypaтa.

За пореден път категорично настояваме за приемането на реални мерки за включване на лицата, упражняващи адвокатска професия в пакета от икономически мерки, в това число в предвидените мерки по Закона за действията по време на извънредно положение, както и в мерките, регламентирани в Постановлението на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации. Считаме, че като граждани на Република България, държавата следва да обезпечи  жизнеспособността на адвокатите и сдруженията на адвокати и да осигури оцеляването на адвокатурата в условията на криза, което на свой ред е гаранция, за жизнеспособността на съсловието, призвано да отстоява правата и законните интереси на съгражданите си.

С предлаганите мерки българските адвокати за отново са пред угрозата да бъдат лишени от правото си на труд, както и да бъдат заставени и в този случай да понесат последиците от подобно решение, като същевременно бъдат лишени от конституционната си роля да защитават правата и законните интереси на българските граждани и юридически лица, който негативен ефект излиза далеч извън частното въздействие на мерките върху икономическото състояние на колегите адвокати. Практиката до момента сочи, че именно в моментите на криза, правата и законните интереси на гражданите и сигурността на търговски оборот са силно застрашени и единствените прегради пред тяхното сериозно засягане са силната и компетентна адвокатура и ефективно работещата съдебна система!

Предвид изложеното категорично изразяваме позицията си, че правосъдната система следва да намери в себе си ресурс и воля за осигуряване на функционирането си в условията на пандемия по начин, гарантиращ ефективната защита на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица.

Декларираме, че ако бъдат приложени мерки за принудителна съдебна ваканция, без да бъдат отчетени интересите на българските граждани и юридически лица и ако за пореден път  апелът ни българските адвокати да бъдат равно третирани и подпомогнати от държавата в този тежък за всички момент не бъде чут, сме решени да предприемем ефективни протестни действия.