68 студенти ще получат безплатно висше образование, ако се съгласят да работят в дадена фирма в Пловдив и областта за поне 5 години. За цялата страна офертата е за 816 студенти. Това става ясно от проекта на решение на Министерския съвет и списъка с работодатели, с които обучаващите се могат да сключват договори. В него са включени 146 фирми, здравни заведения и държавни институции, в които има недостиг на служители.

За Пловдивска област най-много работодатели са в здравния сектор. Сред тях са най-големите университетски болници – „Свети Георги”, „Каспела”, „Пълмед”, „Пловдив”, както и лечебните заведения в Асеновград и Първомай. Те ще предложат работа на 49 студенти, които се обучават в специалностите „Медицина”, „Медицинска сестра”, „Акушерка”, „Медицински лаборант”, „Рентгенов лаборант”.

Четири фирми пък ще предложат работа на 19 студенти в областта на машиностроене, механотехника, технология на зърнените, фуражите, хлебните и сладкарските продукти, транспротно строителство, ВиК, железопътна техника, геодезия.

„Целта е оптимизиране на връзката между висшето образование и потребностите на икономиката и обществото, както и да се стимулира обучението във важни за развитието на страната специалности, където има недостиг на висококвалифицирани кадри", обясниха от Министерство на образованието и науката.

Един от начините за постигане на това е осигуряване на възможност държавата да покрива разходите за обучение на студенти, които имат сключен договор с работодател за осигуряване на стаж на студента по съответната специалност за периода на обучението и на работно място след успешното му завършване, като се приложи механизмът, допълниха от министерството.