Третата партида ваксини срещу COVID-19 пристигна в сградата на РЗИ – Пловдив с полицейски ескорт.  Броят на ваксините е 3510. Те бяха доставени с бус в три кашона по 195 флакона, или общо 585 флакова. Всеки от тях съдържа по 6 дози от препарата на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех”.

Ваксините ще бъдат поставени на здравни работници, като половината ще бъдат използвани за реимунизацията на медиците, които получиха първата си дози от препарата в края на 2020 г.

„До момента не сме получили разпределение от министерство на здравеопазването дали полученото днес количество е само за Пловдив, или от него трябва да дадем и на съседните области, попадащи в Пети район”, посочи зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров.

Припомняме, че тази сутрин у нас пристигнаха 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19. „Новата пратка е наполовина по-малко от предварително обявения график. Доколкото разбрах, идеята е с една реконструкция на производството на фирмата и допълване на капацитета да могат да задоволяват нуждите с още по-големи доставки. Така че, само тази доставка сега е съкратена наполовина. Оттук нататък ние влизаме в график. Очакваме, че втората половина на февруари – март дори, ще получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той анонсира, че в Пловдив и Бургас ще може да започне втората фаза на имунизиране – на учители и служители на домове за възрастни хора.

На този етап обаче това най-вероятно няма да се случи, тъй като все още не са обхванати всички желаещи здравни работници. 

По справка от декември около 13 500 са лицата, работещи в здравните заведения в Пловдивска област. Първоначално желание да бъдат ваксинирани са заявили 4 500.

„Надявам се, ако получените днес количества са само за Пловдив, да завършим първата фаза с колегите. И след това да започнем с потребителите на социални домове за възрастни хора и учителите”, заяви д-р Аргиров.

Той посочи, че процесът на имунизации на медиците не е спирал от 27 декември. Днес  се очаква да започне реваксинацията на 80 общопрактикуващи лекари. Д-р Аргиров обясни, че е създадена организация, така че да няма струпване.

До този момент в областта няма нито един сигнал за странични ефекти от ваксината.