Бум на пожарите в Пловдив и региона. Само за последните 3 седмици са получни над 250 сигнала за инциденти към службата под тепетата.

„От началото на годината имаме 3615 спешни излизания, от които 3000 пожара.“ Това съобщи пред репортери комисар Георги Мангараков – директор на пожарната в Пловдив.

2500 от пожарите са свързани с горене на треви и отпадъци, породени най – често от човешка небрежност. Около 500 са пожарите, засягащи преки материални щети като изгорели цехове, фабрики, жилищни сгради и стопански постройки. В 95 % от случаите извършителите на деянието не може да бъде открит, допълни още той. При открит извършител му се налага административна глоба от 200 до 2000 лв, а ако бъде повдиганто обвинение за запалване на чужд имот се налага мярка лишаване от свобода.

Тенденцията е за увеличаване на пожарите, които са без загуба. В повечето случаи те са по вина на конкретен човек. За последните 3 седмици са установени между 250 – 300 пожара на тревни площи.

Комисарят изтъкна помощта на доброволното противопожарно формирование на град Пловдив. То действа не само в града под тепетата, а също така в Асеновград, Хисаря, Карлово и др.

Най – тежкият пожар според Мангараков е бил между селата Драгойново и Брягово, където са били гасени тревни площи от 4500 дка. В село Искра в течение на 1 седмица е погасяван пожар на площ от 2000 дка. Комисарят спомена и за пожарът в ж.к. Тракия, който е обхванал площ от 15 дка. и е причинил много материални щети.

По примера на град Пловдив доброволчески формирования са създадени в градовете Карлово, Хисар и Първомай. Те оказват помощ на пожарникарите, която по думите на директора на РДПБЗН Пловдив е безценна. Пожарите трябва да са приоритет на всички граждани, а не само на специализираните органи.  

В края на изказването си комисар Мангараков призова гражданите да спрат да палят огън за каквото и да е било, защото това само увеличава инцидентите и причинява много материални щети, а понякога и погубва човешки животи.

 На днешната дата служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението” празнуват своя професионален празник. През 2020 се навършват 115 години от създаването на организирано противопожарно движение в България. С полагане на цветя пред плоча на новозагинали служители и с минута мълчание премина церемонията по случай празника в пловдивската пожарна. Специални гости на събитието бяха заместник – кметът по обществен ред в община Пловдив Йордан Ставрев и областният оправител на пловдивска област г-жа Дани Каназирева.

Огнеборецът Красен Властанов: Преди да бъдеш добър пожарникар, трябва да си добър човекДнес е професионалния празник на пожарникарите