2023 година е поредната  година, в  която пловдивската полиция ще бъде запомнена с поредица от гафове, вместо с успехи.

След скандалите , в които бе замесено ръководството на областната дирекция по време на управлението на Йордан Рогачев през 2021 г. , очакванията бяха за по –стриктно спазване на законите от страна на пазителите на реда. Но тези очаквания се оказаха прекалено оптимистични. Кадрите на служебния кабинет на президента Румен Радев , които оглавиха полицията в Пловдив, едновременно  неглижираха  задълженията си и превишаваха правата си.

През май, в навечерието на Гергьовден,  полицията атакува един от най- големите нощни клубове в града – „Бушидо”. При скандалната акция 400 души – клиенти на клуба,  бяха съблечени от служителите на реда в тоалетните, обискирани и принуждавани да клякат. Резултатът от гаврата, определена от директорът на полицията Васил Костадинов , като „превенция”, бе  1 цигара марихуана и пакетче с 0,4 града бял прах.

Въпреки, че директорът на ОД МВР Васил Костадинов заяви, че начинът на провеждане на акцията е бил "субективно решение на човека, който е ръководил операцията", в дирекцията бе публична тайна, че той е бил информиран за всички действия във въпросната нощ - законни и незаконни.

След  като скандалът се разрази и десетки служители на пловдивски клубове и граждани излязоха на протест, прокуратурата образува проверка по случая, а Инспекторатът на МВР започна проверка. Служебният министър Иван Демерджиев се разграничи от  решенията на местното ръководство, а главният секретар на МВР Петър Тодоров отказа да коментира дали е бил уведомен.

В крайна сметка при вътрешната проверка бяха наказани няколко служители , които бяха само и единствено изпълнители , а никой от ръководството на МВР и дирекцията  не пое отговорност за случилото се.  Вероятно защото ставаше дума за чиста проба поръчкова акция срещу собствениците на клуба.

„Хаимбоазкият” ентусиазъм на полицията, демонстриран на Гергьовден обаче рязко се изпари , когато трябваше да реагират на сигнал за изчезнало момче в село Цалапица. 24-годишният Димитър Малинов изчезна на 20 юли, а следващите няколко дни близките му безуспешно се опитват да накарат полицията да  се заеме с издирването му.  Бащата на Димитър сам събира приятели, с които обикалят района, за да търсят сина му. В първите дни не са свалени записи от камери, а полицията смята, че мъжът е изчезнал след семеен спор. По-сериозни действия започват едва след няколко дни. Трупът на Димитър е открит на 27 юли. Междувременно основният заподозрян Рангел Бизюрев е напуснал страната , а съучастниците му – близнаците Валентин и Борислав Динкови  са открити на плажа , разпитани и след това освободени. Близки на убитото момче и хора от селото започнаха серия протести , в които настояваха за оставките на полицейските началници, неглижирали случая. В крайна сметка директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив бе уволнен дисциплинарно, началникът на районното в Стамболийски Ангел Керпиев  - също.

Рангел Бизюрев бе задържан през декември в Дания, а братята Динкови са в ареста. Разследването продължава.

След уволнението на Костадинов, управлението на дирекцията бе поверено на  ст. комисар Георги Чергов , който направи редица кадрови промени.  На практика Областната дирекция е е с изцяло обновено ръководство , какви ще са резултатите от работата му, ще стане ясно по време на годишния анализ на работата на дирекцията.

Финалът на 2023-та обаче отново ще бъде запомнен с гаф, след като в навечерието на Коледа 30 полицаи влязоха в дома на пловдивски бизнесмен, за да търсят ... договор за наем. Разпореждането за безпрецедентната акция идва от прокурора от Окръжна покуратура Росен Каменов, който е "прескочил" Икономическа полиция, която  извършва разследването и е разпоредил акцията да бъде проведена от Първо районно. Потърпевшият Георги Райков заяви, че ще сизира всички инстанции за натиска, на който безпричинно е подложен, а ръководството на  "Бизнеса за Пловдив", където предприемача членува, коментираха , че ще настояват за пълно изясняване на случая и наказания. 

Собственик на "Бушидо": 400 човека бяха унижени, акциите на МВР са целенасочениДеян Найденов смята, че е недопустимо в 21 век човешките права на хората да бъдат потъпквани така

 

Окръжна прокуратура образува досъдебно производство срещу полицейски началник заради акцията в "Бушидо"Разследват го за длъжностно престъпление

Фенове на Ботев се включиха в националния протест в Цалапица, обсадиха къщата на близнацитеЖителите коментират, че ще се борят до край за справедливост и протестите няма да спрат

Убийството на Димитър Малинов от Цалапица- много въпроси с липсващи отговориТой бе пребит и заровен на сметището в Цалапица преди близо 4 месеца