Окръжна прокуратура – Пловдив образува досъдебно производство  среду полицейски шеф заради акцията в "Бушидо" на 6 май, при която бяха проведени незаконни обиски на близо 400 души. Според официалното им съобщение разследването е срещу длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение  в ОД на МВР – Пловдив, което е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения  и е превишило властта и правата си, с цел да причини другиму вреда. В случая на търговско дружество. Това е  престъпление по чл. 282 ал. 2 пр. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. На този етап името на полицейския началник не се съобщава. По време на разследването може да бъдат повдигнати обвинения и на други ръководители, които имат отношение към нарушаването на човешките права на клиентите на заведението. Членът предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода и лишаване от права. 

Досъдебното производство е образувано след извършването на лична проверка  от прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив във  връзка с постъпила жалба против действията на полицейски служители  в нощен клуб „Бушидо“ в гр. Пловдив през нощта на 6 май 2023 г.

При проверката са били снети обяснения от служители на нощното заведение,  от посетители, от полицейски служители, иззети са записи от охранителни камери и др.

Разследването е възложено на следовател при Окръжен следствен отдел при ОП - Пловдив. Първоначално определеният срок за приключването му е двумесечен. Отстраняване от длъжност на разследваните лица може да стане след като им бъдат повдигнати обвинения, уточни говорителят на Окръжна прокуратура Галина Андреева. 

Вчера от МВР съобщиха, че Инспектората е приключил вътрешната проверка и срещу шестима служители на пловдивската дирекция започват дисциплинарни производства. Според източници на TrafficNews дисциплинарни производства ще има срещу директора на ОД МВР Васил Костадинов, заместникът му Радослав Начев, ръководителят на операцията Тодор Гарджев, шефът на Детска педагогическа стая и още двама служители. 

Дисциплинарните производства и разследването на прокуратурата ще вървят паралелно.