В Пловдив днес бе даден старт на седмицата на пожарната безопасност съвместно от РДПБЗН - Пловдив и Доброволно формирование "Пловдив 112". 

Пламъци „избухнаха” пред сградата на Общината, но благодарение на малки и големи доброволци, огънят бе потушен.

 42- метрова автомеханична стълба бе издигната над фонтана с пеликаните, а сирени огласиха центъра на града.

През последните години на помощ на огнеборците се включват екипите на Доброволно формирование 112- Пловдив. Днес те показаха на пловдивчани противопожарна и спасителна техника, както и какъв вид дейности извършват.

Не бяха малко и посетителите, които се интересуваха от това, как могат да станат доброволци. От първо лице на техните въпроси отговаряха екипите на Доброволно формирование 112- Пловдив.

Огнеборци „гасят” пламъци пред Община Пловдив, пожарни и тежка техника превзеха ГлавнатаНе бяха малко и посетителите, които се интересуваха от това, как могат да станат доброволци

Все повече млади хора проявяват интерес към Доброволно формирование 112- Пловдив. През последните години в редиците на доброволците са три момчета, които все още не са навършили 18 години. Те не могат да присъстват на терен, но активно се подготвят и залягат на учебниците.

Една от младите надежди на Доброволно формирование 112- Пловдив е Иво Кожухаров, който е на 16 години. Младият пловдивчанин от 2 години посещава формированието като неофициален член.

„Влязох в екипа, защото това са едни страхотни хора и професионалисти, а членството ми като доброволец е една крачка напред в сбъдването на голямата ми мечта – да бъда пожарникар. Тук съм да помагам на хората и на обществото. Нямам право да съм на пожар с останалите, но съм виждал как доброволците помагат при наводнения. Бил съм рамо до рамо с тях. За съжаление до 18 години не мога да се включа в реални ситуации”, разказва Иво.

Голямата мечта на тийнейджърът е да стане пожарникар. Още от сега сериозно залага на обучението си и над учебниците.

„Искам да спасявам човешки животи, това ми е на сърце. Доброволците не ги взимат на сериозно. Ние сме хора, които сме готови да жертваме животите си за да спасим друг човек. Искам повече млади да се включат като доброволци, тъй като ние сме бъдещето. Ние сме надеждата на България. Човешкият живот е безценен”, завърши Иво.

Още един младеж е в редиците на доброволците. Той е на 17 години и вече е започнал активното си практическо обучение.