РИОСВ–Пловдив излезе с решение за кариерата за инертни материали, която „Запрянови-03“ иска да изгради на 520м. от р. Чая - в района на кварталите Горни и Долни воден край Асеновград. Инспекцията е постановила, че за инвестиционното предложение следва да бъде изготвена Оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/, с която да се прецени съвместимостта му с природата и обитателите ѝ.

Припомняме, че през април 2023г. Вакрил Запрянов – управител на дружеството, внесе документите си за разширяване на кариерата си в местността „Чайкъра“. Концесионерът, който предизвика серия от протести заради кариера край Горнослав, иска 300 дка от находището „Чайкъра-2“. Той предвижда добив на 30 000м3 пясъци и чакъл в продължение на 35 години. Инвеститорът посочва, че експлоатацията на запасите ще се извършва чрез безвзривен способ, а преработката им ще става на трошачно-миячна инсталация, която се намира в промишлената площадка на вече съществуващото находище „Чайкъра-1“.

"Запрянови-03" прави поредна кариера край Асеновград, добива пясък на 520 м. от ЧаяИнвеститорът изчаква становищата на РИОСВ-Пловдив и БДИБР

Прави впечатление, че независимо от задължителния ОВОС, екоинспекцията казва в решението си, че като цяло разширяването на кариерата няма да има значително отрицателно въздействие върху животински и растителни видове. Обосновава се с това, че контурите на работната площадка не попадат в границите на защитени територии или зони от НАТУРА 2000.

Не се очаква пряко унищожаване, увреждане или влошаване състоянието на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване на най-близката защитена зона „Река Чая“, пише още в решението от 12 януари.

Нещо повече – според РИОСВ концесионната площ обхваща район на обработваеми земи и изоставени ниви, което го прави антропогенно натоварен и оттук се предполага, че няма опасност от възникването на бариерен ефект и фрагментация на популацията на защитени видове.

Ако докладът по ОВОС на „Запрянови-03“ бъде одобрен, то инвеститорът ще получи правото в следващите десетилетия да експлоатира още 300 дка край Асеновград.

Протестиращи срещу кариерата в Горнослав: РИОСВ си свърши работата, чакаме това и от съдаДесетки в Пловдив и София въстанаха заради отнето право на защита в съдебни процеси срещу подобни инвестиции