Близо 50 жители от пет асеноградски села се събраха на протест пред сградата на Администратен съд-Пловдив. Те изразиха позицията си против изграждането на кариера за добив на инертни материали в региона. Нещо повече - инициативата хората от селата Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец, Добростан идва да защити правото им на справедлив съдебен процес, в който гражданите могат да бъдат зачетени като страна при дела срещу подобни инвестиции, споделят те.

„Това, което се случи днес в продължение на битката ни, която водим вече повече от година срещу изграждането на кариера в землището на сели Горнослав. Това бе и двойна акция – по едно време се събрахме пред Административните съдилище в Пловдив и София. Бяхме подкрепени от неправителствени организации и политически лица“. Това коментира след протеста един от организаторите Мая Христозова пред TrafficNews.

„Надяваме се да бъдем чути. Ние всъщност бяхме чути по време на протеста, защото бяхме доста оглушителни и показни. Нашето искане е жалбата, която сме подали до ВАС по повод решението да не ни зачете за страна, да бъде взета предвид и да получим право на защита. Надяваме се на положителен отговор“, допълни тя.

Протест срещу кариерите в Пловдивско - граждани въстават заради отнето право на защитаПаралелен протест по повода ще се проведе и в столицата

Както писахме, през юли 2023г. заповед на директора на РИОСВ-Пловдив обяви процедурата по ОВОС на инвеститора „Запрянови-03“ за загубила правно действие след изтичане на 5-годишния срок. В момента управителят на фирмата Вакрил Запрянов води дело срещу екоинспекция по повода.

„Всъщност това, което се случи, е, че РИОСВ-Пловдив си свърши работата. Това не се хареса на инвеститора, тъй като той следва да премине през цялата процедура отначало. От една страна, да извърши нова оценка, а от друго – ново допитване до обществото“, коментира Христозора.

Гражданите заявиха, че очакват сега и Административен съд да стори същото. „Надяваме се на подкрепа и от други институции – граждански организации, общинска администрация в Асеновград, Областна управа, които биха могли да спрат тази кариера в Родопите“, каза още организаторът и допълни, че протестът в София е бил подкрепен бившият министър Борислав Сандов и Петко Цветко – ръководител на присъединяването на биосферен парк „Червената стена“ към ЮНЕСКО“.

Междувременно от Регионалната инспекция по околната среда и водите благодариха на гражданите за изразената позиция. 

"РИОСВ благодари на гражданите от Местен инициативен комитет - Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец, Добростан, както и на подкрепящите ги неправителствени екоорганизации – СНЦ „Зелени Балкани“, За Земята, „Зелени закони“ и Българска фондация „Биоразнообразие“ за заетата от тях принципна позиция по отношение работата на пловдивската екоинспекция и изразената публична подкрепа. РИОСВ – Пловдив ще продължи да изпълнява задълженията си по осъществяване на превантивна и контролна дейност, прилагайки стриктно българското и европейско законодателство и в полза на природата - прозрачно и отчитайки позицията на гражданите и всички заинтересовани страни", допълниха оттам. 

 

След протеста им, в една от залите на съда се проведе заседание по жалба на фирмата концесионер „Запрянови-03“, която държи няколко находища в региона. Именно той е инвеститорът, който иска да изгради кариера край Горнослав.