Много тежко остава положението в Смолянска област, предаде репортер на TrafficNews.bg

Опасно време: Код жълто за сняг и поледици в Пловдив и в още 21 области

В редица населени места положението е критично, стотици са без ток, в много от по-високите части няма обхват Снегът в повечето райони вече минава близо 30 сантиметра и продължава да вали и да увеличава снежната покривка.

Тежка пътна обстановка край Пловдив! Шофьори, внимавайте в тези участъци

Снегопочистващите машини, там където има такива, трудно наваксват на темповете на снежната стихия. Пътната настилка е силно заснежена и на места е замръзнала. Абсолютно непроходими са част от високобалканските пътища.

Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Най-много машини работят в Североизточна България - в областите  Шумен, Варна, Добрич и Силистра, и в Родопите - в областите Смолян, Пазаржик и Кърджали, където снеговалежите са най-силни. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия.  

Както TrafficNews.bg съобщи селата Виево и Момчиловци са едни от най-засегнатите. Електрозахранване там нямаше половин денонощие, а обхватът на мобилните оператори бе възстановен едва преди минути. Пътищата са труднопроходими.

Пътищата в подножието на връх Перелик са чисто бели. Снегорините не спират, предаде репортер на TrafficNews.bg, но пък снеговалежът е много обилен и трудно машините смогват. 

Снегът се полепва по жиците, а тежестта му може да доведе до аварии и скъсвания. Покрай пътя има паднали дървета. И в Смолян вали на парцали и пътната обстановка е сходна. 

Широка лъка също е затисната от снега:

Тетевенският проход също е в критично състояние, ето и видео: 

 

Смолянският и Тетевенският проход под обсадата на снега: