Валежи от дъжд и сняг продължават да притискат цялата страна! Код "жълто" за опасно време с обилен сняг и опасност от поледици е обявен за 22 области днес. Кодът е в сила за областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Кюстендил, Перник, София-град, Софийска. Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Шумен, Добрич и Варна.

Тежка пътна обстановка край Пловдив! Шофьори, внимавайте в тези участъци - виж ТУК

В града под тепетата днес ще преобладава облачно време със валежи. В Горно Тракийската низина и Югоизточна България валежите ще са от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса. По високите части и планините дъжда ще преминава в сняг. 

По значителни валежи се очакват в Родопите, прогнозират синоптиците от НИМХ към Бан. Привечер и нощта се очаква валежите постепенно да намалеят и да спрат. Вятърът ще е от север-североизток и ще нахлува по студен въздух. 

Очакваната рязка промяна на времето създаде много кризисни ситуации тази нощ. Най-критично е положението в Смолянска област. През нощта без ток останаха в редица населени места, сред които Момчиловци и Виево

В района е натрупала снежна покривка от 20 сантиметра, като се очаква до сутринта да се увеличи значително заради очакванията снеговалежът да продължи. Има и паднали дървета от тежкия сняг.

Актуални кадри от пътищата в Смолянско и Тетевенския проход - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 



От Агенция "Пътна инфраструктура" съветват - тръгвайте на път само в краен случай. И най-добре по първокласните пътища, които се почистват с предимство. Днес се очаква сняг да вали над цялата страна.

3000 снегопочистващи машини са в готовност да разчистват републиканските пътища. Зимните гуми са задължителни, напомнят от АПИ, както и да се кара с повишено внимание и съобразена скорост.

Ето и прогнозата за цялата страна, изготвена от метеоролозите от НИМХ към БАН:

Днес в почти цялата страна ще вали сняг, само на места в Горнотракийската низина и крайните югоизточните райони все още дъжд, но по-късно и там валежът ще се примесва със сняг. Ще се образува снежна покривка. Ще духа умерен, в Източна България до силен вятър от север-североизток, който по-късно ще се ориентира от северозапад. В Североизточна България, Предбалкана и Родопите, където валежите ще са по-интензивни, ще има условия за снежни виелици и навявания. Привечер от запад валежите ще отслабват и спират. Максимални температури между 0° и 5°, в София около 1°.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца. По-късно през деня ще започне да се повишава.

В планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен, по билото на Стара планина временно до силен вятър от север-североизток, който след обяд ще отслабва. Максимална температура на височина 1200 метра около 0°, на 2000 метра – около минус 6°.

Над Черноморието ще бъде облачно. Ще вали дъжд, който по северното крайбрежие ще се примесва със сняг. Ще духа силен вятър от север-североизток, който по-късно ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са 3-6°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.