Критично е положението на територията на Смолянска област заради обилния снеговалеж, научи TrafficNews.bg 

Редица населени места са без ток. Електрозахранване няма също и в Момчиловци и Виево. 

В района е натрупала снежна покривка от 20 сантиметра, като се очаква до сутринта да се увеличи значително заради очакванията снеговалежът да продължи. Има и паднали дървета от тежкия сняг.

Пътищата в района се почистват, но са изключително заснежени. Някои от шофьорите, които пътуват по направлението Асеновград-Смолян, се отказват да продължат и се връщат обратно.

"Дъждът преминава в обилен сняг на влизане в Чепеларе. От там нататък шофирането е рисковано, а настилките заснежени. Най-добре е почистен пътният участък към Момчиловци, за който от дълги години отговаря Митко Божидаров", разказа жител на Виево пред TrafficNews.bg 

По неговите думи снегът е започнал да натрупва след 19 часа. Около 22 часа тази вечер населеното място е останало без ток. 

Придвижването без вериги е невъзможно. 

Актуални кадри от пътищата в Смолянско и Тетевенския проход от неделя сутрин - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

За 17 области е обявено предупреждение за силен вятър, сняг и поледици. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

При тази тази степен на предупреждение хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети, както и за наличието на обширни области със сняг и/или лед на пътя.

През неделния ден в Пловдив се очаква силен валеж от дъжд и сняг. Температурите ще се ниски между 1 и 7 градуса. 

Междувременно от пътната агенция предупредиха шофьорите да се въздържат от пътувания тази нощ заради обилния снеговалеж. Прогнозата на метеоролозите е, че в нощта на събота срещу неделя в тези части от страната и във високопланинските райони дъждът ще преминава в сняг. Възможни са виелици и снегонавявания от бурен североизточен вятър. Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“, съобщават от АПИ.