Цената на бетонния мастодонт в Баня, който търси своя нов собственик от месеци, спадна стремително. Поземленият имот и недовършеният строеж биват обявени за четвърти пореден път за публична продан, като този път първоначалната цена е 1 400 385 лв. /716 005 евро/. Сумата съставлява 90% от началната цена и е значително по-ниска от тази, която се търсеше в началото - 2 360 000 лева.

Сриването на стойността е последствие от няколко неуспешни опита на частен съдебен изпълнител да намери купувач на балнеохотела. Чрез продажбата ще бъдат покрити дълговете, повлекли собственика на имота - „СД ВИАНА” ООД.

Софийското дружество стартира проект по изграждане на масивен спортно-оздравителен център в курортния град преди повече от десетилетие. До преди години той се строеше върху поземлен имот с площ от 8288 кв. м., разположен в крайна част на Баня. На терена бяха започнати и няколко малки строежа, които бяха замразени. Те нямат издавани заповеди за завършеност, спиране на дейност или забрана за достъп. Към днешна дата са изградени две от крилата на хотела, готова е част от фасадата, поставена е и дограма. Разполага и с открит басейн.

За трети път търсят ентусиаст да купи незавършения балнеохотел в Баня, цената падна с половин милионПровалилата се инвестиция на софийско дружество доведе до влошаване на историята на имота

Въпреки всичко изградено, инвестицията на „СД ВИАНА“ ОДД се провали и това доведе до влошаване на историята на имота. През годините върху него неколкократно са били налагани възбрани. Справка в Търговския регистър показва, че върху фирмата собственик има няколко запора, които са вдигнати. Единият от 2010г. и в размер на 13 375 лева, а другият от 2015г. в размер на 60 990 лв., заедно с неолихвяеми вземания в размер на 674 387 лв. От 12 януари 2023г. Фирмата e дерегистрирана по закона за ДДС, а няколко дни по-късно един от съдружниците - Анахид Терзиева, бива заличен. Към днешна дата се представлява единствено от Венелин Терзиев. За поземления имот не се начислява Данък върху добавената стойност.

Интересуващи се могат да предлагат офертите си от 29 март до 29 число на следващия месец. Съдия изпълнителят трябва да обяви на 30 април в Районния съд на Карлово дали този път търгът е бил успешен, или дори поевтиняването с близо милион не е спечелило инвеститори.