Предстои да бъде подписан договора за проектиране на укрепителни дейности по трасето Пловдив - Бойково. Това стана ясно от Агенцията по пътна инфраструктура, която инициира обществена поръчка за избор на изпълнител. Тази седмица бяха отворени и офертите на фирмите, подали документи за участие. 

В поръчката са включени четири отсечките от пътя Пловдив – Бойково, в които след обилни дъждове са се активирали срутищни процеси. Вследствие на това по пътното платно пада голямо количество скална маса. Проверка е констатирала, че настилката в участъците е силно компрометирана с доста улягания и пукнатини. В една от отсечките асфалтът почти липсва.

Предвижда се трайно укрепване на срутищни процеси в участъците от км 13+083 до км 13+190, от км 13+210 до км 13+270 и от км 13+392 до км 13+442 и свлачищен процес в участъка от км 13+315 до км 13+385 на републикански път III-862 „Пловдив – Първенец – Храбрино - Лилково“.

В лота са проектиране на укрепителни дейности попадат още 9 участъка от път III-8641 Пампорово - (Смолян - Стойките), път II-76 Тополовград – Харманли, път II-58 (Конуш - Черноочене) – Комунига и път II-37 Джурово – Панагюрище – Барутин. Третокласният път Пампорово - Стойките е най-кратката връзка от областния център Смолян до курорта „Пампорово“. На второкласно трасе II-58 при разклона за Даскалово и Лясково движението се осъществява само в една лента, поради пропадане на 200-метров участък от платното.

Поръчката е в четири обособени позиции, а общата й прогнозна стойност е 1 092 950 лв. без ДДС. Парите за лот 1, който включва гореизброените обекти са 300 000 лева.

Припомняме, че TrafficNews неколкократно съобщи за проблема с настилката на пътя, който хиляди пловдивчани използват постоянно, тъй като в Бойково, Лилово и Ситово има много вилни къщи. 

Без пътна маркировка преди Бойково, преминаването по тъмно – на ваша отговорностНе е ясно кога ще завърши ремонтът на пътя след Храбрино 

Междувременно стана ясно АПИ стартира обществени поръчки и за производство, доставка и монтаж на пътни знаци и за полагане на хоризонтална маркировка по републиканските пътища. Общата прогнозна стойност на поръчката за хоризонтална маркировка е 210 млн. лв. без ДДС, а за пътните знаци е 100 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 48 месеца или 4 години.