Четиримата мъже, които преди седмица спасиха живота на падналото във водопада Сучурум момиче бяха наградени от кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Героите получиха златни значки с лика на Апостола на свободата Васил Левски. Кметът на подбалканския град, началникът на областната дирекция на МВР в Пловдив и зам.-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада благодариха на младите хора за смелостта, човечността, хладнокръвието, себеотрицанието и достойно изпълнения граждански дълг.

Ефрейтор Никола Върбанов от 61-ва Стрямска механизирана бригада, треньорът и състезател по борба Тони Танчев и полицейските служители Симеон Иванов и Ивайло Свиленов от карловската полиция са четиримата, участвали в спасяването на 11-годишното момиче, което на 10 март падна във водопада Сучурум. Грамоти бяха връчени също и на приятелките на двама от мъжете – Радина Петрова и Станимира Иванова, които са съдействали за спасяване на децата.

На церемонията в община Карлово, присъстваха директорът на Областна дирекция на МВР Пловдив - старши комисар Атанас Илков, началникът на Районно управление на полицията в Карлово – главен инспектор Сълко Литов, заместник-командирът на 61-ва Стрямска бригада полк. Станимир Христов и командирът на 1-ви батальон – подполковник Малешков.

Първи в ледените води на водопада влиза 29-годишният военнослужещ от 61-ва Стрямска механизирана бригада Тони Танчев. Заедно със свои приятели е бил на разходка край реката. След като вижда тялото на момичето в бурните води без да се замисля се хвърля, за да го спаси.

Инцидентът стана в късния следобед на 10 март. Никола Върбанов, Тони Танчев и техните приятелки забелязват тяло на дете във водите на Стара река. Двамата изваждат 11-годишното момиче, което е без пулс и дихателна дейност. Веднага се обаждат на тел. 112 като междувременно оказват първа помощ на детето. Малко след това отзовалите се двама служители от полицията в Карлово Симеон Иванов и Ивайло Свиленов откриват по течението на реката двете приятелки на падналата петокласничка.

Ето кой е спасителят на 11-годишното момиче от водопада "Сучурум" ВИДЕОПлаващата раница и писъците от бурните води са насочили младежа към правилната посока