Областният управител на Пловдив инж. д-р Илия Зюмбилев отбеляза празника на розата заедно с карловци. Тридневната програма на Карлово е изпълнена с обредни ритуали, шествия, музикални изпълнения и розобер.

„За мен е чест и удоволствие да отпразнуваме заедно това важно и цветно събитие – Празника на розата. Розата е символ на труда и любовта на поколения карловци. България е известна по целия свят със своето розово масло. Нека се насладим на магията на розовите градини и Честит празник на всички!“, заяви инж. д-р Илия Зюмбилев.

В рамките на празника, жителите и гостите на Карлово имаха възможността да се насладят на традиционния розобер, който е един от най-важните моменти в програмата. Освен това, бяха организирани културни събития, включително концерти на местни и национални изпълнители, фолклорни танцови представления и изложби на розови продукти.

На празника присъстваха и представители на местната власт, културни дейци, делегации от чужбина и множество туристи. Организаторите на събитието подчертаха важността на розопроизводството за региона и изразиха надежда, че тази традиция ще продължи да се развива и в бъдеще.

Празникът на розата в Карлово е едно от най-значимите събития в културния календар на региона, привличайки всяка година хиляди посетители и популяризирайки богатото културно наследство на България.