РИОСВ-Пловдив даде нов ултиматум за почистване на боклуците в пловдивското село Крумово. Причината за поредната проверка на екоинспекторите е невъзможността на местната власт да се справи с управлението на отпадъците в населеното място.

Проблемът се проточва вече месеци, задълбочава се, а решение на хоризонта като че ли все още не е изникнало. 

Месеци след почистването на "временното" депо в Крумово - боклуците се трупат за постоянно в селотоКметството пратило няколко докладни до Общината, но още чака договор със сметоизвозваща фирма

Последната разпоредба за разчистване, издаде от инспекцията, ще трябва да бъде изпълнена от Община "Родопи" до 14 ноември/понеделник/, а в противен случай администрацията ще претърпи глоби.

Медията ни научи, че обиколка на различни локации в селото се е извършила в присъствието на кметицата Румяна Самоковарева. Тя е представила и графика за честотата на сметоизвозване, определена от сега действащия договор, сключен от общината с частна фирма.

При направения обход на населеното място, а именно: около контейнерите за смет пред детската градина, училището, жп гарата, църквата и по малките улички в селото се констатираха нерегламентирани замърсявания с отпадъци от битов характер (хартиени и пластмасови опаковки, кашони, пластмасови бутилки, дрехи, найлонови чували), автомобилни гуми, едрогабаритни отпадъци, биоразградими отпадъци (клони от дървесна и храстова растителност“, се посочва становище на РИОСВ след извършената проверка.

Пред екоинспекторите кметицата обяснила, че една от причините за това е проблема с увеличаващият се брои жители без адресна регистрация, заради които честотата на извозването на отпадъците се явява недостатъчна.

Припомняме обаче, че по-съществена в случая се явява предходно предписание на РИОСВ, с което бе забранено използването на парцел извън селото като „временно депо за отпадъци“. Последният бе превърнат в бунище заради практика на кметството да извозва там преливащия от контейнерите отпадък. Сега, когато това бе забранено, боклуците се трупат встрани от кофите и в рамките на селото. Последствията са ясни – грозна гледка, неприятна миризма, а много скоро това може да бъде и риск за здравето на околните.

Друг основен проблем бе и липсата на договор с фирма, която да обслужва едрогабаритните отпадъци. Кметството Крумово обаче няма право да предприеме самосиндикална стъпка в тази посока. Сключването на контракт е в правомощията на Община „Родопи“, откъде към 24 октомври съобщиха за подготвянето на такъв. 

Междувременно местни алармираха TrafficNews, че разчистеното сметище до жп релсите на Крумово отново е гъмжи от отпадъци. По-скандалното – този път изхвърлени от самите жители на населеното място.