Казусът с неефективната система за сметоизвозване в Крумово все още не е разрешен. Местните няма къде да изхвърлят едрогабаритни отпадъци или други, които не попадат в графата „битови“.  За да се отърват от тях, те трябва да ги пренесат до най-близката площадка, например тази в Пловдив. Другият вариант, който се оказва и предпочитаният, е да влязат в ролята на нарушители и да ги захвърлят до контейнерите пред домовете си.

Оказва се, този проблем се отключил, след като кметство Крумово бе заставено да прекрати нерегламентираното изхвърляне на боклуци на бившето сметище в града. Това стана след предписание на РИОСВ за разчистване на „временното депо“, където от „Чистота“ извозваха отпадъци от преливащите контейнери.

Оттогава /12 август/ мястото е чисто. Боклук, различен от смесен битов отпадък, обаче продължава да се генерира, а неговото ново хранилище се оказва около кофите за смет.

Жители на Крумово алармират за незаконно сметище, боклуците - хвърляни от "Чистота"Кметът на селото потвърди дейността на служителите си, но отрече да е нерегламентирана

След наново зародило се недоволство от ситуацията медията ни се свърза с кмета Румяна Самоковарева. Обяснено ни бе, че въпросните отпадъци стоят там от два месеца, а тя е с вързани ръце да разреши проблема. Причината е, че Община „Родопи“, упълномощена да взима отношение за сметоизвозването, не е предоставила ново място за депонирането им. Няма и договор с фирма, която да ги извозва от пространството около контейнерите.

Самоковарева заяви, че няколко пъти е сигнализирала общината да предприеме действия в тази посока. Оттам обаче я оставяли без конкретни отговори.

Разчистиха боклуците, трупани от "Чистота" на незаконното сметище в КрумовоМястото придопи различен облик - да видим докога

„Има около 4-5 невралгични места в Крумово. Наскоро пак писах докладни до общината, няма решение. Ние нямаме договори с фирми, които да събират такъв вид отпадък, нямаме и площадки за едрогабаритни отпадъци в нито едно населено място в цялата „Родопи“. Затова и в тъмната част на денонощието хората решават да ги поставят до контейнерите за битови отпадъци. Парадоксът е, че ние хубаво им обясняваме къде и какво да хвърлят, но не предоставяме такова място“, заяви Самоковарева.

По нейно мнение това е и причината да не се пристъпва към санкциониране на нарушителите, тъй като така създадените условия неизменно превръщат местните в такива.

 

TrafficNews разговаря и с кмета на Община „Родопи“ Павел Михайлов, който заяви, че се подготвя договор с фирма, която да извършва извозването на такъв тип отпадъци. Той ще бъде подписан в кратки срокове и ще обхване всички населени места на територията на общината, допълни той. Повече подробности за сделката ни бяха отказани предвид все още несъстоялия се договор.