Регионална инспекция по околната среда и водите надери да бъде извършена задължителна Оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ на две бъдещи кариери в района на Пловдив. Инвестиционните предложения са на фирмата „Холсим“, която иска да добива подземни богатства от находищата край село Дълго поле в Калояново и село Шишманци в Раковски.

РИОСВ е дало указания на компанията, която вече осъществява добив в няколко кариери в Пловдивско, да осигури изработване на задания за обхват и съдържание на ОВОС. По-късно екоинспекцията ще трябва да проведе консултации с редица институции, сред които РЗИ – Пловдив, Басейновата дирекция, „ВиК“, пожарната , Областната дирекция „Земеделие“, както и с двете общини, на чиято територията са находищата. Ако всичко е изрядно, след това трябва да бъдат изготвени Доклади за ОВОС от колектив експерт. Те подлежат на обществено обсъждане и разглеждане на Експертен екологичен съвет. 

След приключване на дългата процедура, инвеститорът може да получи разрешение да реализира бизнеса си. 

Нов протест застава срещу частен бизнес в Пловдивско, блокират републикански пътНа предния митинг не дойдоха поканените представители на властта, посочиха от инициативния комитет за барба срещу кариерата в Шишманци

Справка в издадените решения на екоинспекцията показват, че инвестиционното предложение за находище „Инджова върба“ край Дълго поле не попада в границите на защитени зони по НАТУРА 2000, нито по смисъла на Закона за защитените територии.

Границите на инвестиционното предложение в Шишмани също не попада в зони, подлежащи на задължителен ОВОС. Припомняме обаче, че намерението на компанията да разшири обхвата си и да добива във второ находище, бе посрещнато от протести на гражданите в населеното място. Още тогава „Холсим“ сами изразиха намерение да извършат пълната процедура по Оценка за въздействие на кариерата.

Четвърти протест в Шишманци, в края на месеца решават за кариератаМестни отново ще блокират пътя за Белозем

Припомняме, че в началото на този месец Върховният административен съд върна на първа инстанция делото за удължаване на добива от кариерата край Белащица, което  „Холсим“ води срещу РИОСВ-Пловдив. Дружеството е обжалвало заповед на шефа на екоинспекцията, с което се прекратява инвестиционното им предложение за още 15 години концесия в находището. Дружеството е обжалвало заповед на шефа на екоинспекцията, с което се прекратява инвестиционното им предложение за още 15 години концесия в находището. Подпробности за развитието на делото вижте тук:

ВАС върна отказ на съда в Пловдив за удължаване на концесия в кариерата над БелащицаДопуснати са нарушения при разглеждане на делото