Въпросителните около изграждането на нова кариера в асеноградско се множат, а наред с това и броят на противниците ѝ. На този фон обаче бъдещият концесионер Вакрил Запрянов заподозря в общественото недоволство засегнати лични интереси.  

Припомняме, че преди дни с решение на Министерски съвет бе позволен добивът на мрамор в находище до селата Горнослав, Долнослав и Червен. Местни въстанаха срещу него, притеснени, че това ще засегне здравето и имотите им, както и че ще нанесе трайни вреди на околната среда.

Три асеновградски села скочиха против изграждането на нова кариера с 35 години концесияФирмата „Запрянови – 03" вече е получила разрешението на Министерски съвет

Оказва се, във връзка с инвестиционното предложение на „Запрянови – 03“ през 2020г. Министерство на енергетиката е поискало становище от Областната администрация на Пловдив. Тя трябвало да се произнесе за проекторешение за предоставяне на концесията. Още тогава администрацията изразила своето съображение за вредно въздействие и настояла за извършването на ОВОС.

Лично проучване на областния управител на Пловдив Ангел Стоев сочи, че през 2016 г. е подадено инвестиционното намерение на „Запрянови – 03“, като тогава РИОСВ решава да не се извършва ОВОС.  „По онова време и Община Асеновград, и кметството на село Горнослав, в чието землище е тази кариера, информират РИОСВ, че няма постъпили възражения относно инвестиционното предложение. В последствие през 2019 г. фирмата регистрира търговско откритие, с което получава право, съгласно Закона за подземните богатства, да бъдат избрани за пряк концесионер“, заяви той пред медии.  

 „Явно Министерството на енергетиката не се е съобразило със становището на Областна администрация за ОВОС. Така стигаме до решението на Министерски съвет, с което се предоставя концесията на „Запрянови – 03“. Това не е нещо решено от вчера за днес, а тече от над 6 години. Но нещо може би е изпуснато във времето“, заяви Ангел Стоев и допълни, че е в очакване протестна подписка да постъпи в пловдивската администрация. 

Пред TrafficNews Вакрил Запрянов, собственик на асеновградската фирма, заяви, че процедурата тече от близо 10 години. Той подчерта, че всички законово установени рамки са спазени. И отрече твърденията на граждани неговото инвестиционно предложение някога да е било крито.

През тези 35 години кариерата ще се разработва единствено за добив на скалооблицоващи материали, поясни той.

На въпрос в крайна сметка има ли изготвена ОВОС за кариерата, той допълни, че ако е съществувал проблем в документацията и процедурите, Министерски съвет нямало да даде право за концесия. Припомняме, че последната информация в сайта на РИОСВ-Пловдив посочва единствено „контрол по необходимостта от изготвяне на ОВОС“, но не и стартирала процедура.

Запрянов допълни, че местните не бива да се притесняват от законността и безопасността на кариерата.

Родителите ми са от там, аз съм човек от там, имам имоти в района. Ще застана ли срещу децата си? Отне 10 години, за да пробием с това инвестиционно намерение. Във връзка с проучвания, които съм правил, съм правил и залесявания. Всичко спазваме“, допълни Запрянов.

Концесионерът изтъкна, че към 2015г. по повод намерението за изграждане на кариера дори е присъствал на обществено обсъждане в Червен, инициирано от самите граждани. Тогава са били обяснени всички подробности, засягащи гражданите. Заради техни искания територията на кариерата е била намалена от 250 дка на 43 дка.

Преди дни в репортажи кметовете на Горнослав и Долнослав казаха, че се притесняват за водата. Но там не е вододайна зона, тя е на 5 км от находището. Вижте работещата кариера до Мулдава – тя е на 300 метра от пътя и на 500 метра от най-голямото водохващане на Асеновград. Там има ли някакви проблеми – няма. Кариерата си работи“, допълни той.

Запрянов обаче хвърли подозрения, че в основата на общественото недоволство стои нечий личен интерес - „в този регион е пълно с ловни бракониери, на които явно ще попречим“.

Трите асеновградски села излизат на протест срещу новата кариера на „Запрянови -03”Жителите на Горнослав, Долнослав и Червен започват подписка срещу кариерата