Жители на Брацигово подготвят подписка срещу инвестиционното намерения за изграждане на фотоволтаична централа върху площ от 660 декара общинска земя. Причината за недоволството на местните жители е, че фотоволтаиците ще бъдат разположени върху част от вододайната зона на градчето, а освен това ще се наложи да се изсекат голямо количество дървета. На 3 май е насрочена извънредна сесия на общинския съвет, на която предстои да бъде разгледано инвестиционното намерение.  То идва от две фирми, които искат да разположат вотоволтаиците в два съседни парцела. Внесените инвестиционни предложения за безсрочно отдаване с отстъпено право на строеж на общинските имоти, като общата сума която общината ще получи е около 300 000 лева.

Според арх. Младен Китов, който е общински съветник, предложението е изключително неизгодно, както за общината , така и за самите инвеститори. „Проблемът е, че теренът се намира до каптажите „Студенец”, Света троица”, „Брациговски бриз” и „Йеремиев извор”. За съжаление местната управа години наред не е обособила санитарно- охранителни зони както е по закон, но рано или късно тя трябва да го направи. А когато те бъдат учредени, там няма как да бъдат поставени каквито и да било съоръжения” коментира архитектът. Всъщност законът забранява  експлоатацията на водоизточник и/или съоръжение, независимо от формата на собствеността му, без установена санитарно- охранителна зона. „Такива трябва да бъдат обособени по-скоро, защото така подвеждаме инвеститорите. Те няма да могат да получат екологична оценка, а ще са направили разходи за проекти и проучване” смята Китов.

Той и Костадинка Найденова са внесли предложение за учредяване на санитарно- охранителни зони.

Също така са предложили и друго решение за реализиране на инвестицията, като  са посочили терен  от близо 300 декара , където да бъде изградена фотоволтаична централа с мощност 25MW.  „Предлагаме инвестицията да бъде направена като публично – частно партньорство с общината или от местен кооператив, за да могат да се генерират приходи за общината, а не някой да печели, плащайки символична такса. Реализирането на една такава инвестиция, ще доведе до приходи от около един милион лева на месец от момента на въвеждане в експлоатация на централата или над 300 милиона лева през целият период на експлоатация, който е 30 години. Социалният ефект от осъществяването на една такава инвестиция е огромен, тъй като ще се ангажират местни фирми. Дългосрочният ефект е, че ще се осигурят собствени средства за общината в значителен размер, съгласно условията на публично-частното партньорство” твърди арх. Китов.