Съседският скандал в Калояново, който се разигра преди два дни и завърши с арести и изпочупени прозорци, съвсем не е първият, който преминава границата на допустимото между участниците.

Проблемът с една определена ромска фамилия е вече от години и колкото и сигнали да сме подавали до всички възможни институции, никой не взима отношение и до сега не ни обръщаха внимание”. Това разказа пред TrafficNews Румен Иванов, чийто баща е един от арестуваните след ескалацията на напрежението на 12 февруари.

Бях нападнат от трима-четирима братя с дървени колове, докато се връщах от нивите ми. Започнаха да удрят по колата и ми счупиха предното стъкло и страничното огледало. Тъй като живеем на сравнително близо, баща ми и братовчед ми излязоха да видят какво става. Групата роми започнаха да хвърлят предмети по нас и уцелиха братовчед ми с тухла по главата”, разказа Иванов.

В последствие баща му, който страда от психично заболяване и е с телково решение е тръгнал към групата роми и е потрошил къщата им.

Той е психически не добре и като видя братовчед ми „му падна пердето”. Явно тогава им е счупил стъклата на къщата, но действието се разви буквално за секунди. И той не знае как точно е станало”, допълни Румен Иванов.

В последствие на място са пристигнали полиция и Спешна помощ. Бащата на Румен и един от нападателите от другата фамилия за били задържани в полицията за 24 часа. Братовчедът на Иванов е бил откаран в болница, където е получил няколко шева на главата.

Междусъседски бой в Калояново завърши с арест, изпотрошена къща и повреден лек автомобилДвама са задържани

По данни на полицията сигналът за сбиването е подаден около 18:00 ч. на 12 февруари. Полицейски екипи били насочени към сигнал за свада, възникнала между две местни фамилии в селото. Служителите на реда прекратили саморазправата без да има сериозно пострадали.

По време на боя враждуващите групи взаимно си нанесли щети по имуществата. Установено е, че един от задържаните – 52-годишен мъж, е изпотрошил две врати и три прозореца на къща на съседа си. 19-годишен от съседната фамилия пък не му останал длъжен и увредил лекия автомобил на негов роднина, се казва още в полицейската сводка. Срещу двамата са образувани досъдебни производства.

През лятото на 2022 г. напрежението между фамилиите отново ескалира и се стигна до изпочупени прозорци и разбита покъщнина. Тогава се стигна до момент, при който представи на полицията дежуряха пред къщата на Румен Павлов, за да не се стига до повече инциденти.

Напрежение в Калояново! Самонастанили се роми чупят и заплашват, полицаи бранят къща с децаВъзможно е напрежението да ескалира, а Румен Павлов се страхува за семейството си

Полицаите обаче не могат да ни охраняват всеки ден, какво ще стане тази нощ не можем да знаем. Не е изключено отново да ни нападнат. Много пъти съм получавал заплахи от тези хора. Казват, че ще ме запалят, ще ме убият и какво ли още не”, разказа тогава Павлов.

По думите му, другата фамилия е построила незаконни къщи, като „именията” им постоянно се разрастват. Дори са се настанили в част от имота му, като са разкъсали оградата и ограничават достъпа до нивите му, което води и до чести сблъсъци помежду им.

Румен Павлов сподели още, че многократно е сигнализирал Община Калояново и е подал множество жалби в полицията, но никой не взима отношение. „Сега разправията стига до съда и ще има дело”, допълни той. Мъжът апелира да се вземат спешни мерки срещу тези хора, преди да е станал някой по-сериозен инцидент.