Велосипедисти от Пловдив искат разширяване на наличната велосипедна мрежа в града. Желанието им е да се осигури непрекъсната връзка между съществуващите трасета и изграждането на велоалеи, отвеждащи до промишлените зони на града и съседните населени места в областта.

Това става ясно от петиция, основана на база проучване на нагласите на колоездачи под тепетата. Предложението е препратено до Министерството на регионалното развитие и благоустройство, областния управител на Пловдив, кметове и Общински съвет-Пловдив и председателите на комисии „Устройство на територията и жилищна политика” и  „Обществен ред и транспорт” към ОС Пловдив.

Предложението оформя примерни трасета за алеи с приблизително 80 км. Те ще обхванат целия град и промишлените зони, а общата дължина с близките села и околността е 140 км. 

След проведена анкета с близо 300 респонденти, активистите са набелязали и основните проблеми звена в съществуващата мрежа и нейната поддръжка. За разрешаването им са дадени конкретни предложения.  

В проучването се посочва, че за да бъде използваема и надеждна, велосипедната инфраструктура следва да съдържа – велогаражи, велотрасета - велоалеи и велоленти, осигуряване на система за отдаване на обществени велосипеди. Изтъква се и сериозната необходимост от създаване на правила за движение, регулиране и обучения за движение на велосипедистите.

Целта е повече хора да предпочетат екологичен транспорт до работа или училище. Така да се подпомогне намаляването на трафика, респективно по-чистия въздух на града и по-здравословен начин на живот.

Карта на предложените от пловдивчани трасета за града и областта:

 

Предложени маршрути в район "Централен":

 

 

Предложени маршрути за "Тракия":

 

Предложение за район "Северен":

 

Предложение за район "Южен":

 

Предложение за район "Западен":

Предложение за район "Източен":

 

Предложение за изграждане на свързаност с съседни населени места:

Карта на вече изградените трасета:

 

Графики: Предложение за изграждане на велосипедна инфраструктура в град Пловдив и околността