−Той има проблем с кръвното, сигурно от хапчетата.

−Не, не е в кръвното проблема. Дрогиран е… до козирката!

Това бе част от диалога между близък на шофьора, който вчера заспа в трафика до Чифте баня, и един от лекарите на Спешна помощ. Скоро след като бе изнесен на носилка от колата си, 41-годишният Александър бе свестен от екипа им. Още тогава медиците констатира, че състояние на шофьора вероятно се дължи на употреба на тежък наркотик.

Неадекватен шофьор заспа в трафика до Чифте баня, медици го изкараха от колатаЛекарите подозират за голямо количество употребени наркотици

Малко по-късно полевите тестове отчетоха наличие на опиати и 1,54 промила алкохол в кръвта. Оказа се, че мъжът има досие в полицията, което пази информация за 6 негови нарушения като водач. Най-тежкото е за ПТП, от което избягал, като за това обвинение се е разделил с книжката си за няколко месеца. 

Този път обаче Александър можеше да се раздели с нещо много по-ценно – живота си. Ако тялото му беше "отказало", докато колата е в движение, това можеше да сполети и някой случаен минувач. Тогава „Знам.. знам, че не трябваше да се качвам на колата. Сам съм си виновен и съжалявам“  - думите на Александър, след като се опомни, нямаше да имат значение.

Шофьорът, предизвикал хаос на Чифте баня, се оказа пиян и дрогиранТой е арестуван за 24 часа

Но как се стигна до това шофьорът да се събуди с надвесени над главата медици, а извън линейка да го чака полиция?

Медията ни разговаря с гражданина, оказал съдействие на мястото на инцидента и подал сигнал до 112.

„Бях трета кола зад шофьора, когато светна червен светофар. Хондата спря, но така и не потегли повече. Стоеше по средата на две от лентите на бул. „Шести септември“ . Шофьорът вътре търкаше очите си, изглеждаше странно. Успях да маневрирам, останалите коли също го заобикаляха, свиреха му, стана страхотен хаос – малко преди час пик, той обаче не реагираше. Оставих колата и се върнах, като междувременно сигнализирах органите на реда“, разказва пловдивчанинът, помолил за анонимност.

Междувременно от другата страна на булеварда наш репортер вижда случващото се и също се обажда на 112, за да извика линейка. Отива при колата, опитва се да свести мъжа, а след няколко повика, на които шофьорът не отговаря – започва да го бута. Мъжът успява само леко да отвори клепачите си.

Започна да се образува жестока тапа – чак до площад „Шахбазян“. Колите едва го заобикаляха и не спираха да свирят. Той обаче беше положил главата си назад – абсолютно неадекватен. Приличаше на пиян и дрогиран – тотален блокаж“, допълва пловдивчанинът.

В този момент пристига и екипа на Спешна помощ. Медиците свестяват Александър и го карат да излезе от колата. Той обаче е тотално некоординиран, не може да движи крайниците си. Затова се налага да бъде изнесен на носилка.

„Аз останах на място, за да видя какво ще се случи с автомобила. Той стоя по средата на булеварда дълго време. Нямаше кой да го прибере, защото роднината на мъжа, който дойде при него, се оказа неправоспособен“, разказа още мъжът, станал свидетел на случващото се.

По негови думи шофьорът лъхал на алкохол и сам признал, че е пил 5 бири. Разказал още, че са го „надрусали с нещо гадно в махалата“. Пловдивчанинът бил призован като свидетел в полицията и дал показания пред органите на реда. 

След положителните проби за алкохол и наркотици на Александър са съставени два акта. Той е отведен в болница за взимане на кръвна проба, а по-късно е арестуван за 24 часа. Нататък историята я знаете – бързо производство, сваляне на номерата на автомобила, отнемане на свидетелство за управление. Но тук, благодарение на изпълнения граждански дълг на пловдивчанина, медиците от Спешна помощ и органите на реда – Александър е добре, няма пострадали, а ситуацията се размина само с транспортен хаос. При много други обаче не става така. Заради безрасъдството на едни и бездействието на други – подобни истории често не завършват безобидно, а попадат в черните хроники на медиите.