Антични предмети, изнесени незаконно от България, бяха върнати от ГДБОП у нас. Дирекцията предаде на Министерството на културата над 4000 археологически находки, станали обект на трафик. 

България успява да си върне незаконно изнесените културни наследства след няколкогодишна съвместна работа с Италия, Германия, Канада и САЩ.

„Предметите са закупени от най-различни групи иманяри. Изнесени са незаконно в Испания и оттам извършителите са ползвали обществени пощи и са ги изпратили в САЩ", заяви Тигран Варданян от ГДБОП.

Най-ценният предмет е шлем, върнат след петгодишно разследване. Оказва се, че е станал притежание на американски милиардер. След разследването прокуратурата в Америка изземва от него над 180 предмета на стойност 70 милиона щатски долара. 

„Шлемът е закупен за 200 000 щатски долара. Но незаконно продадените културни ценности се смята, че струват толкова, колкото един човек би платил за тях", добави Варданян.

Находките ще бъдат почистени и изложени за посетители в различни музеи в страната. „Те са от различен исторически период. Имаме от Античността, Средновековието, както и такива от 17-18 век", уточни Александър Трайков от Министерство на културата.

Колекцията от културни наследства включва византийски коруби и римски монети от сребро и мед, предава NOVA. Преди да бъдат върнати в страната ни, са били продавани нелегално на висока цена в световен сайт за търговия.