10-годишният Митко от Пловдив, който пострада по време на тренировка в игрището на ВСИ, вече е по-добре. Детето носи шина за обездвижване на крака, тъй като шевовете на раната са в областта на коляното. Дни след инцидента Митко е по-спокоен, но му липсват игрите и уроците в училище, разказва пред TrafficNews неговата майка Атанаска Панова.  

Митко е добре. Става и стъпва, но всички това свързано с болка. Той много обича футбола и сега само за това мисли. Лекарите казват, че до месец ще може да се върне на училище и към игрите“, допълва тя. На този етап той се обучава от вкъщи. Учителите съдействат, като изпращат онлайн взетите уроци и му възлагат домашни, за да не изостава с материала.

Фирмата концесионер: Игрището на ВСИ се стопанисва добре, нямали сме инциденти предиПреди дни дете наряза краката си жестоко на стъкла, пръснати по терена

На този фон обаче майката твърди, че от фирмата концесионер, която стопанисва целия спортен комплекс, не са показали отношение към случващото се с детето ѝ. По нейни думи зам.-управител на комплекса я е потърсил ден по-късно, след като от медиите са започнали репортажи. „Звъннаха ми късно през нощта, след като ваши колеги бяха ходили на място. Десет минути ми обясняваха, че теренът се чисти, че и те имат деца“, казва Панова и добавя, че когато е оповестила за случая в социалните мрежи, е целяла казусът с почистването на игрищата да не бъде потулен.

За родителите най-важно са децата и тяхната безопасност. След инцидента и много други се надигнаха, казаха, че и преди са забелязвали, че има стъкла, опаковки, боклуци. Мястото там прилича на контейнер и е опасно. Сега след случката с Митко се чисти. Но според мен всяко чудо за три дни, скоро пак ще бъде занемарено“, допълва майката на пострадалото дете. На този етап тя не е решила дали ще завежда жалби срещу фирмата концесионер на Спортния комплекс. „Дадох гласност не защото искам да го съдя. Пари от тях не искам! Искам просто нека това място се поддържа“.

От друга страна обаче, от софийската фирмата са категорични, че се отнасят отговорно към стопанисване на наетото съоръжение. Заместник-управителят на спортния комплекс Мила Мелева заяви пред наш репортер, че игрищата и останалите обекти се почистват „абсолютно редовно“ – ежедневно. Дейността се осъществява от хигиенисти и служител отдел „Поддръжка“.

 „Настилката ни е от изкуствена трева и се почиства редовно. Оттук нататък след съвместни действия и разговори с шефа на футболната школа на „Локомотив“ ще извършваме огледи преди всяко допускане до игрищата. Срещу служителите ни не са предприемани действия, защото те вършат работата си изрядно. В началото на тренировката в 17:30ч. не е било открито нищо видимо на тревата, което да притесни служителя, осигурил достъп. Детето се е наранило около 17:55ч.. Не знаем какво точно се е случило“, допълва зам.-управителят.

Тя допълни, че се обмисля инсталиране на видео наблюдение на терените и прилежащите към тях зони, с които да се следи денонощно ситуацията. Тази мярка се налага, казва Мелева, заради честите случаи на нарушена мрежа на оградата и нахлуване в игрищата. „Около терените има и пейки, на които често компании пият алкохол и после захвърлят боклуците си наоколо“.

Инцидентът е изключително нелеп и много съжаляваме. Но ние се държим изключително отговорно към поддръжката на терените ни. Такива сме били преди това и ще продължим да бъдем. Треньорите от школата на „Локомотив“ ни заявиха, че са в готовност да поемат цялата сума за лечение на детето. Ние също сме насреща, за да окажем пълна подкрепа към тях“, допълни Мелева.

Дете се наряза на стъкла на футболна база в Пловдив, завърши с няколко шеваМалкият спортист ще бъде 20 дни напълно обездвижен