Очакваме до 6 януари да имаме одобрение ина втората ваксина, тази на компанията Модерна. На 26 декември първото количество от ваксините на Пфайзер от близо 10 000 дози да бъде доставено в страната. На 27 стартира кампанията по ваксиниране в целия ЕС, съобщи Богдан Кирилов ,  директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Предстои от Агенцията по лекарствата да предоставят допълнителна информация за клиничните изследвания. Ваксините на Джонсън и Джонсън и Астра Зенека са в предварителен етап на одобрение. Очаква се през февруари и март да имаме 3 или 4 ваксини , разрешени за употреба, заяви Кирилов. Очаква се до края на януари 100 дози от ваксината ще бъдат у нас и трябва да бъдат ваксинирани 50 000 българи. 
 
Как да изберем ваксина?

Разработваме бърз информационен канал, покойто всички лекари да получават информация за всяка една ваксина, за да може да отговорят на всички въпроси на пациентите. Между Коледа и Нова година ще направим среща с всички български медии, защото само така можем да стигнем до всеки български гражданин. Не очаквайте да ви говоря за фирми и ваксини. Производителите трява да застанат и да отговорят на въпросите на българите. Българите трябва да бъдат най- добре информираните в Европейския съюз. Личните лекари трябвада бъдат запознати с всяка ваксина и да преценят коя е най- подходяща за пациента. 

Подписът на документа за информирано съгласие, не означава ,че някой бяга от отговорност, а че пациентът е запознат с цялата информация, уточни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

Кои ще бъдат ваксинирани първи?

Във ВМА първите ваксинирани ще бъдат медицински работници- лекари, медицински сестри и санитари, които все още не са боледували, коментира ген. Мутафчийски.