Голямото семейство на ЕГ “Иван Вазов” внезапно загуби един от най-обичаните и уважавани преподаватели - Цветан Савов, дългогодишен учител по физическо възпитание и спорт в училището, който почина тази сутрин на 57 години.

Днес коридорите на училището са странно тихи и тъжни, а пред източния вход, където обикновено можеше да бъде открит Цецо, заобиколен от учениците, е пусто, пише "Уча в Пловдив".

В учителската стая липсва смехът, който той умееше да предизвиква у колегите си с шегите и закачките си. Разплаканите очи на учители и ученици днес говорят повече от думите, които с мъка си казват. Скръбта на всички е дълбока и искрена, защото Цецо беше обичан от всички! Обичан като  колега – човечен, отзивчив, прям и винаги позитивен, обичан като учител – взискателен, но с широко сърце, в което обичта към децата имаше своето неизменно място, обичан като човека, който винаги намираше подходящите думи и тон, за да покаже, че и животът, както и спортът е постоянна борба – борба не просто за оцеляване, а за призовото място. На стремежа към върховете учеше ежедневно децата в училище. Цецо остава завинаги едно от големите имена в пловдивския баскетбол и с голяма любов и хъс тренираше и отбора на гимназията, като заедно с децата бележеше победа след победа. 

Цветан Савов: Тодор Ненов изстискваше максимума от състезателките, иска ми се в Пловдив отново да имаме силен женски баскетболПомощник-треньорът на легендата Тодор Ненов разкара за славните времена на женския баскетбол в Пловдив

Така ще го запомнят всички – с баскетболната топка в ръка. А на една от последните топки, които хвана с ръцете си, пише: “Г-н Савов, ще дойдете ли с нас на бала?”, написано с любов от 12ж клас…

Цялата духовна общност на ЕГ “Иван Вазов” скърби! Но вярва, че когато времето излекува болката от загубата, след него ще остане още по-ярка следата от добротата, с която той живя!

Траурното поклонение ще се проведе на 11. 05. 2023 г. от 11:00 часа на гробищен парк “Рогош” Призивът на екипа на гимназията е:  “Нека изпратим така Цецо, както самият той живя: с любов!”

Цветан Савов е едно от големите имена в пловдивския баскетбол. Бил е помощник-треньор на именития треньор Тодор Ненов в женския тим на баскетболната „Марица“. Треньор на част от последното потомство на силни пловдивски баскетболистки. След смъртта на Тодор Ненов е ръководител на „Марица“ Кършияка“.

Във връзка с тъжната вест екипът на ЕГ “Иван Вазов” отменя провеждането на всички празнични събития през месец май, свързани с отбелязването на 65-годишнината на училището. Срещата на поколенията, която се предвиждаше да се проведе на 13.05. 2023 г., се отлага за  есента, след старта на новата учебна година.

Анонс за конкретните дата, час и място на провеждане ще бъде публикувана в началото на месец септември на сайта на училището.

Той е бил треньор на голяма част от последното поколение на силни пловдивски баскетболистки като Екатерина Димитрова, Златина Калоферова, Катя Кордова, Нина Костова и други, с които става шампион до 14 г. през 2000г. С девойките има още няколко призови класирания. Той беше председател на Марица Кършияка и не позволи клубът да бъде закрит и в момента отборът развива детско юношеска школа, а от следващия сезон имаше намерение да има и мъжки отбор в ББЛ. 

Преди два месеца Цветан Савов даде интервю пред TrafficNews, в което говори за великите моменти на женския баскетбол в Пловдив, който за съжаление от години тъне в забвение. Именно това беше и голямата болка на легендарния треньор, който за съжаление така и не видя женския баскетбол в Пловдив да бъде възроден отново. 

Цветан Савов: Тодор Ненов изстискваше максимума от състезателките, иска ми се в Пловдив отново да имаме силен женски баскетболПомощник-треньорът на легендата Тодор Ненов разкара за славните времена на женския баскетбол в Пловдив

Екипът на TrafficNews изказва съболезнованията към семейството и близките на Цветан Савов!