Бивши преподаватели от СУ „Димитър Матевски“ в Пловдив хвърлиха обвинение върху директора на училището Мариана Златанска, че упражнява системен тормоз върху персонала. По техни думи откакто тя е на пост, педагогически и непедагогически персонал става жертва на неуважително отношение, нападки и склоняване към определени действия.

Твърди се, че по тази причина в училището е започнал масов отлив на кадри – някои напуснали позициите си, а други били освобождавани от работа. Това сполетяло дори преподаватели, на които оставали месеци до пенсионна възраст.

Подателят на писмото е останал анонимен, но е подписал себе си като „Един от всичките, принудени да напуснат учители“.  Публикувано е до няколко медии, Регионално управление на образованието в Пловдив и Министерството на образованието и науката. То пристига дни след наша публикация по родителски сигнал за спор между петокласници, при който едно от децата заплашило с нож друго. Училищното ръководство се зае с изясняване на казуса, като в крайна сметка отрече да се е случвал. Любопитен факт – малко по-късно в същия ден родителите промениха версията си – отрекоха твърденията на децата си и ги определиха като детинщини.

Родители от Пловдив: Петокласник подгони свой съученик с нож в голямото междучасиеОт училищното ръководство разследват случая

Напуснахме над 45 учители на постоянно място, в непенсионна възраст, заради дилемата: Без работа, но здрави или с работа, но психично тормозени от г-жа Златанска. Няма друго училище в Пловдив, в което за 3 г. да са напуснали над 45 учител“, се твърди в сигнала.

В него се посочва още, че г-жа Мариана Златанска се ползва от добри и здрави връзки, а съпругът ѝ е обвързан с местната власт. Именно по тази причина нейните действия оставали скрити и тя злоупотребявала с позицията си. Припомняме, че Златанска е начело на пловдивското училище от януари 2019г.. Преди това тя беше педагог в училище „Пенчо Славейков“, и това е първият ѝ опит в управленска позиция. Още в първата година на директорския стол обаче тя бе обект на критики заради предсрочното освобождаване на учител по литература.

TrafficNews разговаря с още четирима служите на СУ „Димитър Матевски“ - някои все още действащи, други бивши преподаватели. С известно притеснение всички те потвърдиха, че се наблюдава масово напускане на кадри. Него те отдадоха на взаимоотношенията с директора. Медията ни научи още, че нечии молби за напускане оставали неуважени с довода, че по това време твърде много желаещи се натрупали и това щяло на се набие на очи в РУО. Въпросните педагози били склонявани да излязат в неплатен отпуск за определено време. След прекратяване на трудови отношенията, твърдят учители, директорката назначавала свои кадри за временно изпълняващи длъжността. 

Прави впечатление, че нито един от преподавателите не пожела да застане с името и лицето си, поради притеснение, че подобна изява ще им навлече неприятни последици. Те се трвожат, че казаното от тях ще рефлектира върху кариерата им и на сегашните работни места.

Един от бившите педагози в СУ „Матевски“ сподели, че след месеци на нездравословна работна среда и конфликти, е пожелала да напусне работа. „Всяка вечер това, което изживявам в училище, беше тема на разговор вкъщи. Аз се чувствах неприятно – грешките на персонала се мереха с двоен аршин. Ако някой беше набеден от нея, започваше тормозът. Тя си позволява отношение, което е недопустимо, но то остава безнаказано“, разказва педагогът.

Друг преподавател, с който медията ни установи връзка, коментира, че тормозът бил упражняван и чрез други хора. Г-жа Златанска принуждавала трети лица, работници на различни позиции в „Димитър Матевски“, да пишат докладни срещу тях и да опорочават преподавателския им имидж. 

Твърди се, че директорката на СУ „Димитър Матевски“ работи в условия на действащо наказание - предупреждение за уволнение. Срещу нея се водят няколко дела. Двама бивши нейни служители, които вече нямат обвързаност с образователната институция, твърдят за злоупотреби с власт и финансови средства. Подробности за това очаквайте в следваща публикация на TrafficNews.

Какво смятат за обвиненията в СУ "Димитър Матевски"?

Потърсихме за коментар обвинената в системен тормоз и користен управленски подход г-жа Мариана Златанска. Тя бе категорична, че няма да отговаря на журналистически въпроси, докато не отидем на място в училището. Така и направихме. Наш репортер проведе среща с нея в директорския ѝ кабинет. По желание на Златанска на разговора присъстваха още двама души от управленския състав на СУ „Димитър Матевски“ – зам.-директорите по административни дейности и учебна дейност Ивелина Кирева и Теодора Мерланова.

В хода на разговора Мариана Златанска категорично отрече обвиненията на педагози за тормоз и ги определи като „психоатаки“.

Нямаме някой, който да е напуснал преди пенсионна възраст. Има напуснали по свое жалание. Има един служител, то не е и тайна, който и прекратен. Води се дело и сме го спечелили на първа инстанция. Не мога да ви дам повече информация за това.“, коментира Златанска.

Тя подчерта, че психоклиматът в училище е страхотен. Че педагогическият състав общува пълноценно както помежду си, така и с ръководните фигури.

„Не мога да си го обясня. Вие виждате комуникацията ми с колеги, със зам.-директорите. Децата днес празнуват - празникът на буквите е. Всички ни се възхищават за техника, обновения двор, нова площадка, актова зала“, заяви тя.

Попитана какъв е броя на напусналите учители от началото на нейното назначаване, тя отговори: „Тук работят около 100 души. Ако работят 5 - напускат 4, това е едно. Но когато работят 50, и се пенсионират 5? А когато работят 100?“, допълни тя. Бе неколкократно заявено, че учители остават на работните си места дори известно време след достигане на пенсионна възраст.

 „И между другото, няма нито един наказан административно“, допълни директорката. Тук попитахме дали срещу нея има наложена санкция предупреждение за уволнение: „Това ли е? Има, да. Но то няма нищо общо с училището. То беше наложено с един съвсем различен мотив“.

Златанска допълни, че е обжалвала санкцията пред съда. Какъв е мотивът за предупреждението попитахме и РУО-Пловдив. Отговор все още не е постъпил до редакцията ни. Какво ще каже Регионално управление на образованието по подов санкцията и масовото напускане на кадри от СУ „Димитър Матевски“ – предстои да разберем.

Очаквайте прподължение!