От петък се затварят училища, детски градини, МОЛ-ове и ресторанти. Тази новина бе официално потвърдена по време на брифинг тази сутрин, а в края на работния ден излезе и новата заповед на министър Ангелов. Строгите мерки срещу разпространението на коронавируса, за които се говори вече няколко дни, влизат в сила от 23:30 часа в петък и ще продължат до 21 декември. 

Затварят се множество обекти, като за собствениците и персонала им са предвидени социални мерки. Една от промените е свързана със "зелените коридори" за хора над 65-годишна възраст.

Пълния текст на заповедта - четете в линка: 

Нова заповед на министър Ангелов! Ето кога влизат в сила строгите мерки срещу COVID-19Вижте пълния текст на заповедта

Хотели, спа центрове и салони за красота обаче остават извън списъка на обектите, чиято дейност се спира. Репортерът ни Виктория Петрова изготви списък на обектите, които се затварят и тези, които продължават да работят:

Кои обекти ще работят и кои затварят за следващите 3 седмици?Вижте списъка

Новината за локдауна дойде на фана на 4382 новодиагностицирани с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие при направени 10 475 PCR теста. Сред починалите 157 души има и бебе на 3 месеца, за което има съмнение за придружаващи заболявания. 

Почина 3-мечесно бебе с COVID-19, още две жени на 30 и 33 години сред жертвите157 са починалите за денонощието

На територията на Пловдивска област има 458 новодиагностицирани случаи на COVID-19, стана ясно то днешната справка.  Починали през изминалото денонощие в областта са 9 души на възраст от 60 до 84 години. От Областния кризисен щаб съобщиха, че по-рано са обсъдени днес е била обсъдена организацията по обособяването на COVID –зони на среща с директорите на 15 Медицински центъра от Пловдив и областта.

Трима учители и 12 медицински лица сред новозаразените с COVID-19 в ПловдивскоПочинали през изминалото денонощие са 9 души на възраст от 60 до 84 години

Пловдивчани, отишли на шопинг в Одрин, останаха впечатлени от дисциплината, наложена в южната ни съседка. Турция е една от най-засегнатите страни в света. Броят на заразените наближала половин милион. За последните 5 дни новите случаи варират между 4 и 6 хилпди . И все пак Турция е една от страните, въвели най-строгите мерки. Мерки, които всички спазват.

Пловдивчани на шопинг в Одрин: Ако и в България има такава дисциплина, ще забравим за COVID-19 до КоледаТурция е една от страните, въвели най-строгите мерки

Напук на всички забрани и крути мерки, коледният дух започна постепенно да се настанява под тепетата. 13-метровата елха отново краси центъра на града, а съвсем скоро ще бъдат запалени и светлините ѝ.

Коледният дух се настанява в Пловдив, вдигат 13-метровата елхаСветлините ѝ ще заблестят съвсем скоро

Читател на TrafficNews сигнализира за окаяното състояние в зоната до ОУ "Райна Княгиня" в Пловдив на ул. "Сава Муткуров". Тротоарите, през които майки и бащи водят децата си на училище, са разбити от преминаващите коли. Автомобилите минават през пешеходните алеи, за да паркират в някога билите зелени площи до оградата на школото. Така зоната е превърната в паркинг, а състоянието на настилката е покъртително.

Район около училище в Пловдив - превърнат в паркинг, тротоарите в окаяно състояниеПловдивчанин с предложение да се преместят паркоместа и пешеходни ивици

Община Пловдив започна преговори с Националната здравноосигурителна каса за финансиране на основните дейности на  МБАЛ „Св. Мина“. От доклад на управителя на общинската КОВИД болница проф. д-р Петър Петров стана ясно, че определените към настоящия момент лимити на общинската болница от НЗОК са крайно недостатъчни за финансиране на дейностите за лечение на пациенти с COVID-19.  В момента тя получава 325 507 лв. месечно, като за ноември лимитът вече е достигнат. За да бъде осигурено необходимото лечение при изпълнен капацитет на болницата от 137 легла, средномесечният й лимит трябва да бъде увеличен до 750 хиляди лева.

Община Пловдив преговаря с НЗОК за повече пари за МБАЛ „Св. Мина"В момента болницата получава 325 507 лв. месечно

На фона на редицата сигнали за починали пациенти след дълго лутане по болниците, пловдивчанин разказа за професионализма, човешкото отношение и грижите, положени от страна на лекарите в Пловдив:

Пациент на УМБАЛ „Свети Георги": Благодаря, доктори!Добромир Маринов изпрати открито благодарствено писмо

Самостоятелни вили под наем за 8 декември и Нова година са най-предпочитаният вариант за посрещане на празниците тази година. Това изглежда е и единственият вариант за студентите да празнуват, след решението днес да се затворят всички заведения до 21 декември. Какъв е интересът към подобни обекти край Пловдив - вижте в линка: 

Бум на резервациите за вили под наем край Пловдив за 8 декември и Нова годинаКъщите за гости са единственият вариант студентите да празнуват след частичния локдаун до 21 декември

Денят бе белязан и от огромна загуба - отиде си една от легендите на пловдивската бохема. Музиканът Стефан Костов-Тето е издъхнал днес, на 72 години, покосен от коварната болест. 

Отиде си легенда на пловдивската бохема - Стефан Костов - ТетоЛюбимец на пловдивчани, Бате Тето от вариетето ще остане завинаги в музикалната история на града

Светът се сбогува с легендата Диего Марадона. Часове след кончината му в социалните мрежи се разпространиха снимки от далечната 1986 година, когато Марадона и Аян Садъков се изправят един срещу друг. 

Поклон, великани!

Легендите не умират! Великите Марадона и Аян Садъков на Световното по футбол през 86-таСадъков играе силно в опазването на Марадона, който се превръща в звездата на мондиала

Административен съд - Пловдив отмени окончателно адресната регистрация на адвокат Атанас Костов. Неуспелият кандидат за кмет на  Пловдив от Демократична България  се бе сдобил с талон за паркирани в Синя зона, използвайки неверни данни. Мотивите на съда - четете в материала:

Адв. Атанас Костов загуби делото за регистрацията си в Административен съдРешението е окончателно

Заболяване на съдията докладчик отложи делото срещу Александрина Георгиева и Лазар Лазаров, арестувани за източвана на 3 милиона от НОИ. Тази сутрин в Районен съд - Пловдив трябваше да продължат разпитите на свидетелите и потърпевшите пенсионери. Потърпевшите от схемата на Георгиева са 32-ма. Тя бе арестувана в началото на декември миналата година по обвинение, че е измамила 28 пенсионери, взимайки парите им за платен трудов стаж без реално да ги внесе в НАП-Пловдив. 

Съмнение за COVID-19 отложи процеса за източените 3 млн. лв. от НОИ в ПловдивВ Районен съд трябваше да продължат разпитите на свидетелите и потърпевшите пенсионери

Клиент на Темида стана и 57-годишният мъж, който наръга почти до смърт съселянин край Пловдив. Той е привлечен за опит за предумишлено убийство.

Мъжът обитавал къща със семейството си в Рогош. В съседни домове живеели представители на фамилията на пострадалия. Между двете семейства възниквали скандали и конфликти, придружавани със закани. 

Обвинения за мъжа, опитал да убие съсед край Пловдив57-годишният наръгал 4 пъти пострадалия

Поредни скоростни рекорди засякоха от пловдивската полиция. Новата "писта" за любителите на високи скорости се оказа ремонтираното "Пазарджишко шосе". От МВР се заканиха, че ще бъдат безкомпромисни към нарушителите:

Пазарджишко шосе - новата писта на състезателите! Водачи "летят" с близо 140 км/чЩе бъдем безкомпромисни към водачите, категорични са от полицията в Пловдив

За пореден случай на агресия към лекар край Пловдив сигнализираха наши читатели. Този път потърпевш се оказа лекар от село Христо Даново. В кабинета му връхлетели група роми, които се държали агресивно. А в последствие станало ясно, че са заразени с коронавирус. Местните се опасяват, че това съвсем не е изолиран случай, но хората масово отказват да си правят тестове. Подробности - четете в материала:

Агресивни роми, положителни за COVID-19, вилняха в кабинета на джипи край ПловдивЖители на село Христо Даново се опасяват, че броят на заразените е голям, но хората масово не се тестват

Пловдивското дружество „Баластриери" ЕООД е новият концесионер на находище „Узунпара", от което се добиват строителни материали - баластра. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, одобрявайки поисканата от предишния концесионер промяна. Находище „Узунпара" се намира на територията на общините Стамболийски и Родопи, Пловдивска област.

Пловдивско дружество взе концесията на находище „Узунпара"„Баластриери" ЕООД ще експлоатира обекта край Стамболийски

Карловската фирма  „Терасист” ООД е вероятният победител в обществената поръчка за проекта  „По крепостните стени на Филипопол”.  Тя е излязла с оферта и на трите обособени позиции. Офертите на другите фирми участници в процедурата въобще не са разглеждани. Каква е офертата на карловската фирма - вижте в материала:

Карловска фирма е фаворит за реставрацията и експонирането на Небет тепе и Източната портаОбщата прогнозна цена на проекта е 5 831 909.05 лв. без ДДС

Новият паркинг в центъра на Пловдив остана пуст, месец след като от Община Пловдив се похвалиха, че „работи на пълен капацитет”. В началото временния терен за паркиране бе изпълнен с автомобили, но в момента, в който се сложи бариера – потокът от коли драстично намаля. Какви са плановете за съоръжението - четете в репортажа на Благовест Андонов:

Новият паркинг в центъра на Пловдив пустее, пренаписват наредбата за цените за паркиранеНе повече от 5-6 коли паркират на съоръжението, след като сложиха кабинка за таксуване

Близо 500 000 лева ще инвестира държавата в реализиране на път до терен, в който ще се строи нова фабрика за електрически велосипеди. Днес Министерски съвет одобри финансирането на публична общинска инфраструктура край Пловдив. Инвестицията е в размер 4 005 000 лв. за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи. За реализирането на проекта ще бъдат разкрити 25 нови работни места.

Строят нов завод за ел велосипеди край Пловдив, държавата дава 500 хил. лв за път до негоИнвестицията е за 4 милиона лева

Пловдивският кмет Здравко Димитров бе избран от правителството за член българската делегация в Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа за мандата 2021-2026 г. Министерският съвет одобри кандидатите на Република България по-рато днес. Страната ни ще продължи да бъде представлявана от 12 делегати в състава на Камарата на местните власти към Конгреса.

Избраха Зико в състава на важен орган към Съвета на ЕвропаПловдивският кмет влезе в Конгреса на местните и регионалните власти

Марица Пловдив загуби с 2:3 (18:25, 25:20, 25:20, 17:25, 10:15) гейма втория си мач от домакинския турнир в Шампионската лига в зала Колодрума. Маричанки посрещат шест мача от група С. Мачът бе силен за пловдивчанки, които спечелиха точка, но не можаха да надвият ЛКС.

Марица изигра много силен мач, спечели точка, но загуби от полския ЛКСМаричанки загубиха драматично срещата с 2:3

Волейболният Локомотив пък разписа победа и продължава с победната си серия във втората осмица на Суперлигата. Възпитаниците на Владимир Орлов отново бяха безкомпромисни и надвиха с 3:0 ВК Славия в зала “Сила”.

Волейболният Локомотив се справи бързо със СлавияТимът победи с 3:0 и продължава без загубен гейм във втората осмица

Ясни са реферите, които ще свирят на Пловдивското дерби. Двубоят ще се състои в събота на стадион "Локомотив", а съдия ще бъде Георги Кабаков.

Кабаков ще свири Пловдивското дербиДвубоят ще се играя в събота от 18:30ч. на "Лаута"