Самостоятелни вили под наем за 8 декември и Нова година са най-предпочитаният вариант за посрещане на празниците тази година. Наемането на къщи за гости с всяка година набира все по-голяма популярност сред българите, предвид това, че цената може да бъде споделена, а вечерта да бъде планувана според желанията на гостите. 

Това изглежда е и единственият вариант за студентите да празнуват, след решението днес да се затворят всички заведения до 21 декември.  Т. нар. "частни партита" са разрешени до 15 души. 

Към днешна дата почти 90% от обектите край Пловдив вече са резервирани за декемврийските празници. На пръстите на едната ръка се броят къщите, които все още остават свободни за Нова Година, а причините за това най-чесно са невъзможността за настаняване на повече от 6 души, липсата на механа или ниска хигиена. 

Много от студентите споделят, че винаги са предпочитали да наемат вили за своя празник, но подбират такива, в които не се прави проблем за силната музика и няма хазяин, който да стои при тях през вечерта, за да ги контролира. 

Междувременно, след обявения в страната локдаун от петък вечерта, ресторантите и баровете се надяват да приемат клиенти за 25 и 31 декември. От бранша искат на Коледа и Нова година да работят без ограничения.
 
От Министерството на туризма пък заявиха, че са "За" да бъде направен компромис и да паднат ограниченията в заведенията за двата празника, но при спазване на всички противоепидемични мерки. Здравните власти обаче са категорични, че за да се вземе такова решение, трябва да се анализира епидемията у нас след обявените нови мерки.
 
До 21 декември се забраняват и частните партита с повече от 15 души, което дава яснота, че проблем с направените резервации за вили и къщи за гости няма да има, тъй като повечето от тях предлагат именно такъв капацитет. 
 
Забранени са обаче всички събирания и тържества от частен характер, на които присъсват повече от 15 души - независимо дали у дома, на вила или където и да е под формата на организирано събитие.  
 

Според проучване на Trafficnews, масово вилите под наем и къщите за гости за посрещане на Новата 2021 година се предлагат в пакет от 2 или 3 нощувки, с капацитет за 12-14 души, а цените им започват от 500 лева на ден и достигат до 5000 лева, в зависимост от екстрите, с които разполагат. 

Това, което се променя ежегодно са цените за настаняване в такъв тип имот, както и периода на търсене и наемане. И тази година, цената за наемане в празнични дни се увеличава, в сравнение с останалите дни. Периодът, през който вилите се резервират, се измества с около месец назад всяка година, а собственици на този тип обекти споделят, че тази година активното търсене е започнало още в края на месец септември, но дори към днешна дата телефона не спира да звъни. 

От момента, в който даден обект обяви, че е свободен и качи своя оферта, до момента, в който получи резервация, рядко минават повече от 2-3 дни.

Най-търсените вили под наем и съответно, тези които се резервират първи от пловдивчани, са тези в близост до града на седемте тепета. 

На хижа Здравец, Бойково, Дедево, Брестник, Манастир, Добралък, Сопот, Калофер и Карлово ще е истинско чудо, ако успеете да намерите нещо свободно или поне в сайтовете за онлайн резервации такова няма. 

Цигов чарк, Смолян, Сърница, Доспат, Пампорово и Беглика също се нареждат сред най-предпочитаните туристически дестинации за посрещане на новата 2021 година. 

Свободна вила на Бойково например, която не разполага с механа и каквито и да е екстри, в момента се предлага на цена от 900 лева за 3 нощувки за 13 човека.  

Отново за 3 нощувки, на цена от 2600 лева за 14 души, пък може да наемете една от малкото останали свободни къщи за гости на Цигов чарк. 

Някои собственици на подобен тип обекти обаче не следват принципа "ден година храни" и са решили да не отдават къщите и вилите си под наем, а да подпомогнат борбата с коронавируса, обявявайки се против струпването на хора на едно място и "за" наложените мерки. 

"Решила съм да не отдавам вилата си под наем тази година заради пандемията" - споделя собственичка от село Дедево. 

"Чак лятото ще приемам резервации и ще допускам посетители" - споделя пък собственик на къща за гости от Смолян.  

В голяма част от по-луксозните вилни комплекси и къщи се предлага и празнично меню за гостите, както и възможността за наемане на диджей, по желание на клиента. 

Запитване на Trafficnews, до няколко от най-търсените диджей в Пловдив и околността, потвърди информацията, че се наблюдава такова търсене, но повечето от тях изчакват да бъде дадена яснота, относно празненствата през месец декември и това, което ще се случи след 21 декември, преди да поемат каквито и да било ангажименти.

Други, пък казват, че до момента не са получавали запитвания за частни партита във вили и къщи за гости.