Група роми, заразени с коронавирус, са проявили агресия към лекар от карловското село Христо Даново. Това разбра TrafficNews.bg от притеснен жител на населеното място. По думите му жителите на ромската махала масово отказват да си правят тестове. Официално в нея има двама заразени, но в действителност броят им може да се окаже много по-голям, опасява се мъжът, който пожела анонимност. 

"При опит на един от личните лекари да ги изпрати за тест, той е бил нападнат и заплашен със саморазправа! Човекът е извикал полиция, за да се спаси! От РЗИ казват, че без доказателства нищо не може да се направи, а ситуацията определено е сериозна. Тези хора пътуват необезпокоявано в междуградския транспорт и сеят заразата в околните села и градове. Полицията прави всичко по силите си и често изпраща патрули в махалата, но в момента, в който патрулът напусне селото, те отново са навън", разказва местният жител.

Наш репортер се свърза с въпросния лекар - д-р Иван Фитфов, който потвърди за случая. Оказа се обаче, че поведението на ромите във въпросния случай не се е дължало на отказ от тяхна страна да се явят на тест. "Няма такова нещо - някой да откаже да се тества, а има симптоми. Няма кой да принуди някого да си направи тест", обясни джипито. 

Пред медията ни той разказа, че преди две седмици кабинетът му бил посетен от четирима жители на махалата, които работели в село край Пловдив. 

"При мен пристига една групичка извън работно време и започва да ме изнудва да им дам болнични. Бяха двама мъже със съпругите си, като влязоха само съпрузите. Казаха, че искат болнични, но без да посочват причина или да твърдят, че са болни. Накрая казах на единия: Добре, дай ми някаква причина да ти дам болнични", спомни си той. Отговорът обаче гласял "Ами, не сме добре". 

По думите на лекаря разговорът се проточил, колкото един преглед. Накрая помолил мъжа да излезе, за да прегледа следващия пациент. 

"Другият се държа много прилично, но още докато разговарях с него, връхлетя жената на първия. Беше със смъкната маска до врата. Крещеше така, че нищо не ѝ се разбираше. Хвърчаха слюнки навсякъде. Вдигнах ръка, за да се предпазя от слюнките и започнах да отстъпвам към отворения прозорец. Освен маската и другите прегради, чистият въздух е най-сигурното средство в подобни случаи. След това взех телефона и започнах да снимам - всички се плашат от това нещо. Това се разигра пред други пациенти. Шокът бе голям, особено предвид ситуацията", разказа д-р Фитфов. 

След скандала лекарят заключил кабинета и извикал полиция. Той споделя, че двете семейства са останали в района доста дълго време, но когато патрулката дошла, вече си били тръгнали. Същата вечер обаче получил две електронни съобщения от Националната информационна система. Оказало се, че двамата мъже са дали положителни проби за коронавирус. 

"След това се досетих, че най-вероятно са били върнати от работодателите по някаква причина. Направили са си някъде в Пловдив тест, защото звънях в карловските лаборатории и нямаше техни проби. Веднага след това са дошли при мен за болничен, което е абсолютно неправилно. От 8-9 месеца се повтаря, че на лекар не се ходи - прибираш се вкъщи, чакаш си резултата и се обаждаш по телефона. Болничният се издава, както в болниците - когато човек оздравее", споделя още джипито. 

Той допълни, че е подал сигнал в полицията за случилото се. По думите му, подобни инциденти не са рядкост, но никога не се е стигало до такава ескалация. 

Подобно на читателя ни, лекарят също сподели опасенията си, че броят на заразените в ромската махала е далеч по-голям от двама души. 

"Мисля, че който не е тестван, той не е положителен", заяви той. 

От полицията потвърдиха за постъпилия сигнал. На 15 ноември лекарят е подал жалба за агресивно поведение от страна на групичка, нахлула в кабинета му. Впоследствие е заявил и за недобросъвестното им поведение, споделяйки, че са с положителни проби. От ОД на МВР извършват проверка, като случаят е докладван и на прокуратурата, и на РЗИ. 

Свързахме се и с кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, който заяви, че е разбрал за случващото се от медиите. По отношение на твърдението, че не всички болни се изследват, градоначалникът смята, че не се касае за изолиран случай, а за ситуацията в цялата страна. 

"Много хора, не се тестват, било то от страх, или поради други причини. Това не ме учудва, трябва да сме наясно, че в България носителите на коронавирус вероятно са няколко пъти повече от обявеното. Трябва да го приемем като част от обстановката - не го толелираме, но не можем да направим нищо, тъй като кметът не е началник на жителите на общината. Ние спазваме законите, но не можем да наредим на хората да се тестват. Това зависи от държавната политика. Държавата или може да реши да направи тестване на цялото население, както направи Словакия, или пък да се процедира, както досега", заяви той. 

"Христо Даново е сложно село с голяма ромска махала. Знаете, че тази част от населението не се характеризира със спазване на дисциплина. Държавата обаче има способи на наложи такава", допълни градоначалникът. 

Екипът ни ще продължи да следи развитието на случая.