Новият паркинг в центъра на Пловдив на улица „4 януари” пустее, месец след като от Община Пловдив се похвалиха, че „работи на пълен капацитет”. В началото временния терен за паркиране бе изпълнен с автомобили, но в момента, в който се сложи бариера – потокът от коли драстично намаля.

Паркингът за 130 автомобила е направен с временни инертни материали, като една част от него е за почасово заемане, а другата се таксува на час от 2 лева. Хората, които  живеят в близост и юристи, чиито офиси са там, останали като попарени, когато разбрали месечният абонамент – 200 лева за място, което при по-проливен дъжд има опасност да бъде цялото в кал и ловки.

На практика обаче в момента Община Пловдив няма „гъвкав” вариант, при който да предложи по-ниски цени. Причината е, че в Наредбата за цените и услугите този абонамент с твърда цена от 200 лева на месец.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов заяви, че е запознат с проблема и вече е говорил с живеещи наблизо, учители и адвокати.  Той се съгласи, че в сегашния си вид паркингът надали ще успее да бъде запълнен за тази цена.

„Говорили сме вече с зам.-кмета Тодор Чонов, както и с Голяма община да се промени наредбата за този паркинг. Ще предложим някаква друга цена за ползването на месечен абонамент. Към него има интерес не само от юристите, но и от учителите в близките школа и живеещи. Предложението към Общинския съвет е да се направи по-гъвкав абонамент за този паркинг. Мисля, че месечен абонамент от 100 -120 лева на месец е разумен, а може да направим и услуга от дневен абонамент за работещите – от 60-70 лева, който да е от 9:00 до 18:00 часа”, каза Стаменов. Тепърва обаче предложението ще се конкретизира и входира към Общинския съвет. Според Стаменов е добре да се направи и т.нар. зониране на Синя и Зелена зона, за да могат колите да се изтласкат от супер центъра на града.

Припомняме, че на терена на ул. „4 януари” трябва да има многоетажен паркинг. Процедурата обаче бе спряна,  тъй като Община Пловдив реши да промени проекта. Той предвиждаше колите да влизат от ул. „4 януари” за първия етап. След недоволството на живеещи и от близките училища бе решено паркингът да има вход откъм „Цар Борис III Обединител”. За онзи терен обаче има спор с Мюфтийството, което дело е спряно заради други съдебни искове. Дотогава временният паркинг ще остане в този си вид.