От петък вечерта влизат в сила нови противоепидемични мерки, които ще наложат затваряне на част от частния сектор, както и на някои учреждения. Други търговски обекти, бизнеси и сектори ще се разминат само с частични ограничения или пък ще се разминат изцяло с наложените рестрикции, целящи ограничаване на безразборни контакти, струпване на хора и скъсяване на дистанцията. 

Мерките ще важат до 21 декември 2020. Ето кой ще работи и кой ще затвори за този период. 

ЗАТВОРЕНИ

Всички заведения - без оглед кафенета, барове, ресторанти, дискотеки и т.н. - остават изцяло затворени за посетители. Те ще могат да функционират само с доставка по домовете или вземане на храна от обекта, но без консумация на място.

Напълно затворени са и всички игрални зали, казина, както и обекти за залагане като "Еврофутбол". 

Затварят се фитнесите. Търговските центрове, тип молове, също ще бъдат под локдаун, но частичен. В тях позволение за работа имат магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на телекомуникационни услуги, каси и офиси за платежни услуги. 

Всички образователни институции спират присъствена форма на обучение - училища, занимални, школи - държавни и частни, висши училища, езикови центрове, образователни центрове и спортни занимание за деца. Затворени ще бъдат и детски градини, ясли, детски центрове и клубове. 

Прекратяват се всички групови културно-развлекателни мероприятия, което означава, че се затварят кина, музеи, галерии, опери, концертни зали и друг тип културни обекти и мероприятия. Единствено изключение ще има за театрите. 

Затворени за какъвто и да вид събития ще бъдат и зали за организиране на събития, тъй като събирания и тържества от частен характер са забранени за повече от 15 души. Голяма част от тези зали ще са забранени и поради статута им на заведения. Впрочем, забранено е да съберете и повече от 15 души в дома си, във вилата си или където и да е под формата на организирано събитие.  

ОТВОРЕНИ

По думите на министъра на здравеопазването - всички, които не са изрично затворени, ще могат да функционират. 

Това означава, че остават да работят всички магазини без оглед стоките в тях навсякъде, освен в моловете. В търговските центрове ще могат да функционират и по-горе изброените обекти - магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на телекомуникационни услуги, каси и офиси за платежни услуги. 

Отворени остават всички хотели, спа центрове, ски зони, спортни школи за възрастни - кортове и друг тип спортни зали без фитнес центровете. Басейните пък ще са отворени и за деца и за възрастни. Вероятно в хотелите храна ще се доставя директно по стаите, тъй като ресторантите няма да имат право да сервират храна в общо помещение. 

Тетралната завеса също ще се вдига, но с условия - до 30% капацитет в залите и дистанция от 1,5 между зрителите. 

Отворени ще бъдат и всички салони за красота - фризьорски, маникюристки, козметични, солариуми и друг тип обекти от вида. 

Няма да имат рестрикция за работа зъболекарските кабинети и всички други видове частни кабинети. 

Отворени ще бъдат всички религиозни институции - църкви, джамии, синагоги и др. 

Паркове и градини остават отворени.