12 медицински лица са новодиагностицираните с COVID-19 в Пловдивска област през изминалото денонощие. От тях в болничната помощ – 5 лекари, 4 мед. сестри, 2 санитари и 1 дентален лекар.

Установените заболели с COVID -19 в детски заведения и училища са двама учители от ДГ „Детелина„ - Пловдив и ДГ  „Десислава“ - Пловдив и учител в занималня в ОУ  „Княз Александър “ Пловдив. И  при трите случая има наложена карантина на контактните лица.

Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.  

Както вече съобщихме, към 25.11.2020 г. на територията  на Пловдивска област има  458 новодиагностицирани  случаи на COVID-19.  Регистрирани в Националната информационна система са  общо 11860. 

„На домашно лечение  са 5581 лица. Под карантина  в областта са 5179 лица. Свободните терапевтични легла за COVID-19 към 14 часа днес, според областната информационна система,  са 237, а  за интензивно лечение 15”, уточни областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

Тя съобщи, че днес на среща с директорите на 15 Медицински центъра от Пловдив и областта е била обсъдена организацията по обособяването на COVID –зони.

„Целта от една страна  е пациенти с притеснение или симптоми на коронавирус да  бъдат навреме прегледани, ако е необходимо да им се назначат кръвни и образни изследвания, да се предпише терапия, а от друга да се намали натиска върху приемните отделения в болниците и Спешна помощ, коментира Каназирева.

По думите й за денонощието от Спешна помощ са отговорили на 275 повиквания, от тях 61 свързани с COVID-19. Направените хоспитализации са 5 в областта и 19 в Пловдив. 37 души са оставени на домашно лечение.

Починали през изминалото денонощие в областта са 9 души на възраст от 60 до 84 години. Всичките са имали придружаващи заболявания.