Кои са онези пловдивчани, които с действията си са направили света едно по-приветливо място? Останаха ли будители, които се борят за обществени каузи? Кои са безкористните пазители на доброто, останали скрити измежду злободневните теми, които вълнуват обществото?

В търсене на отговори Пловдив за 14 година търси съдействието на гражданите, които в следващите три седмици могат да посочат своята номинация за такава личност. Предложения ще се събират под червената шатра, инсталирана пред сградата на общината. Към нея вече се стекоха и първите ентусиасти. В списъците откриваме посланията на десетки деца, посочили „мама и татко“ за най-добрите хора, които познават. Възрастни пък номинират основно културни и образователни дейци от Пловдив, които ги мотивират да се развиват и израстват като личности.

Сред вдъхновителите бяха посочени зам.-директорът на АМТИИ-Пловдив проф. Антон Андонов, директора на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ Таня Николова и още други.

В края на конкурса жури ще селектира част от номинираните пловдивчани, които ще бъдат отличени на официална церемония.

Доброто няма начин да не промени хората. То е заразно. Виждала съм хора, на които благодариш, и те разцъфват и се стараят още повече“, призна радетелят на инициативата Йорданка Петкова. Тя сподели, че с всяка изминала година номинациите за добри пловдивчани стават все повече: „Пловдив започна да обръща внимание на добрите постъпки. Пък и имаме нужда“, заключи тя.

Аз съм сигурен, че хората, които ежедневно извършват добрини, нямат нужда от тази публичност. Но ние като общество имаме нужда от това да правим известни техните добри примери и да ги следваме. Гласност трябва да се дава на подобни неща“, заяви кметът Костадин Димитров, под чиято егида се провежда събитието. Той също се отби в шатрата, но не посочи свой кандидат. Вместо това писмено отпрати послание за успех на инициативата „Пловдив-град на доброто“ и апелира: „Добрите хора са сред нас. Нека ги посочим!“.

Той сподели, че наскоро гражданин е извършил добрина спрямо него. При теглене на пари от банкомат, Димитров забравил да прибере сумата от отделението. „Една жена ме настигна с пачката. Друг път са ми връщали портфейла в мола. Виждал съм много примери за добро, важното е да благодарим на тези хора, за да ги стимулираме", апелира кметът.

В церемонията по откриване на 14. издание на "Пловдив-град на доброто" се включиха децата от фолклорен танцов ансамбъл “Тракийска младост” към СУ “Любен Каравелов”, вокална група “Дановци Певци”, танцов ансамбъл към СУ “Христо Г. Данов”, школа по класически и модерен балет към НЧ “Никола Вапцаров”, фолклорна формация "Жарава", солисти от музикален център "Мюзик арт" и спортен клуб "Енерджи".

Своите предложения за добър пловдивчанин може да отправите и онлайн тук: Пловдив-град на добторо