Рисунки и макети изпращат послания към пловдивчани да бъдат отговорни към водата. Те са дело на усърдния труд на възпитаници на пловдивски училища, детски градини или членове на младежки организации и екоклубове под тепетата. Произведенията им под наслов „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“ са подредени на щандове пред Общината, където днес бе отбелязан Международния ден на водата. И са там, за да напомнят на гражданите, че последиците от всяко безхаберие към водата днес, ще бъде понесено след години от някой друг.

На щандовете им може да забележите далновидни рисунки на планетата, потънала в разруха заради липса на ценния ресурс. Редица бяха впечатляващите на изработки от материали като платове, хартия, бои и дори конструктори, по които тече вода.

Една от най-интересните препратки бе свързана с пловдивската действителност - макет на район „Южен“ в Пловдив, където в момента тече мащабен проект на „Вода и канализация“ за Южния обходен колектор. Той е дело на възпитаници на ОУ "Елин Пелин" под тепетата. В края на деня жури ще отличи и най-интересните проекти.

Община Пловдив използва символиката на повода и именно на този ден пусна големия фонтан пред сградата си.

Междувременно шоу изнесоха Барабанен състав към Арменската младежко-скаутска организация АФД и Ансамбъл „Тракия“, а на сцената пред общината деца изпълниха песни, стихотворения и танцови изпълнения, чиято пресечна точка бе именно темата за водата. Силни емоции и радост у децата предизвика представление на кокили, изнесено от Театъра на огъня и сенките FIRETER. Пожарникари от Пловдивското поделение също уважиха Деня на водата, но не пропуснаха да позабавляват децата с демонстрация на специализиран пожарен автомобил. Хлапетата успяха да влязат в ролята на пожарникари и получиха ценни съвети как да пазят природата и жилищата си от огнената стихия.

 Празника уважиха десетки деца, ученици, родителите им. В организацията си партнират Община Пловдив, съвместно с Регионална инспекция по околна среда и води -  Пловдив, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.

Припомняме, че по повод Деня на водата вчера се проведе почистване на река Марица от отпадъци. Вижте резултата:

Когато си сипете чаша вода днес, сетете се, че в нея плува вашият боклук!В Деня на водата пловдивски гребци и служители на РИОСВ почистиха коритото на река Марица

Галерия: