„Когато днес си сипете да пиете чаша вода, се сетете, че в нея има част от вашите собствени отпадъци“. Това обръщение направи председателят на Воден клуб-Пловдив Христо Гачков в Международния ден на водата. Той е създал екип от петима доброволци, членове на клуба, които да подкрепят инициативата на РИОСВ-Пловдив за почистване на река Марица от отпадъци. Именно днес гребците Гергана, Елица, Йоана, Стойчо и Чудомир влезнаха с единични или двойни каяци във водите на реката, за да подкрепят събралите служители на екоинспекцията. Малка армия от близо 30 души, към която се присъединиха и частни фирми, обходи поречието на Марица от моста на Панаира до този на баража на реката, за да събира захвърлени отпадъци. „За местата, където вие не можете да достигнете, ще съдействаме ние“, допълни с усмивка Христо.  

Боклукът, който съберем, ще бъде извозен от ОП „Чистота“. Имаме много голяма кампания тази седмица, като днес е стартът ѝ. Освен това директорът на РИОСВ е дал предписания на кметовете на общините в Пловдив - да направят оборки в коритата на Марица. Те имат малко повече от седмица, за да го изпълнят", заявиха от екоинспекцията. 

„Радвам се, че с общи усилия може да запазим реките от и без друго неизбежните замърсявания. Такива има достатъчно вследствие на промишлена дейност, битови отпадъци. Според мен реката е едно богатство. Дори само от гледна точка на това, че ние пием вода от нея. Аз карам често лодка и като всеки нормален човек се възмущавам на всички тези боклуци, изхвърлени в и покрай Марица. Възмущавам се и на хората, които са успели да донесат продуктите си до реката, но отпадъка от тях обратно не са успели да си вземат! Не виждам поради каква причина се случва всичко това“, допълни Гачков.

По негово мнение отговорност за чистота на природата и нейните богатства не трябва да се търси само във властта и институциите. „Трябва да се концентрираме върху съзнанието на гражданите. От тях зависи това да няма боклук в реката. Именно тук е проблемът – не да изчистим боклука – а него въобще да го няма!“, категорично заяви председателят на клуба.

Междувременно от екоинсекцията обявиха за TrafficNews, че мисията по почистване е завършила успешно. Резултатът – редица чували, пълни с отпадъци, които досега са плували във водите или са замърсявали поречието на реката.

Марица е с няколко килограма по-лека.

По време на акцията:

 

След акцията: