Нов вирус дебне заблудени в родното интернет пространство. Той отново се разпространява като писмо, което пристига в електронната ви поща. В него с няколко изречения е обяснено, че изпращащият го "прилага договор и общите условия". Към писмото е прикрепен малък .zip файл с името "dogovor". Именно в него се крие и заплахата за компютъра ви.

Най-вероятно става дума за криптовирус, който при активиране блокира достъпа на потребителя до данните в собствения му компютър. "Отключването" им става след като на създателите на вируса бъде платено. Т.е. изнудват ви, за да не загубите всичко, което имате на вашето устройство.

Възможно е вирусът и просто да следи за лични данни, въведени пароли и прочие, за да се докопа и до банковите ви сметки и личните ви профили в различни сайтове.

Че става дума за вирус лесно се познава по имейла на изпращащия. В случая писмото е на правилен български език и е изпратено от името "Атанас Сталев", което намеква, че създателите може би дори са българи. Впечатление обаче прави, че имейлът е с японски домейн и адресът е напълно неразбираем.

Внимавайте именно за това от какви имейли получавайте писма и не отваряйте прикрепени към тях архиви, освен ако не сте абсолютно сигурни за самоличността на изпращача! В противен случай рискувате да станете поредна жертва на интернет измамниците.

Подобна измама върлуваше наскоро, но уж с информация от НАП - четете ТУК