Мотив за престъпление или доказателство за невинност е ипотечният кредит? Върху този въпрос спориха представителят на прокуратурата и двамата адвокати, които защитаваха арестуваните полицаи Стефан Модев и Петър Атанасов. Двамата бяха задържани в петък, а срещу тях е повдигнато обвинение за грабеж на 75 мастербокса контрабандни цигари на стойност близо 300 000 лева. 

Според прокуратурата в края на май двамата са нападнали Ерхан Хакков в склад на "Кукленско шосе", завързали са го с белезници и са взели цялата стока, която е била натоварена в буса му. След това го оставили завързан със свински опашки. Стоката била претоварена в буса на Борислав Борисов, който в следващите дни започнал да разпродава цигарите. При обиска в дома на Борисов са открити 12 пълни и 4 празни кашона с цигари от марката "Бизнес Роялс". 

Самият Хакков не се е оплакал в полицията от кражбата, но сигналът е бил подаден от собственика на склада, който видял записа от камерите, заснели грабежа. 

Според адвокатите на Модев и Атанасов - Светлана Званчева и Зоя Тошкова няма никакви доказателства, че двамата полицаи са извършили грабежа. Качеството на записа от камерите било изключително лошо, а и двете оспориха направеното разпознаване от свидетелите. 

Според първонабалните обяснения, дадени от полицаите пред оперативните работници, двамата са били в халето на Кукленско шосе, тъй като търсили майстор за прахово боядисване на автомобилите си. 

"Налице е класическа смяна на ролите. Вместо прокуратурата да повдигне обвинения на хората , които очевидно са извършили престъпление, а именно - търгували са с контрабандни цигари, тя обвинява двама служители на реда, за които няма никакви доказателства, че са извършили престъпление" заяви адв. Званчева. 

Според Зоя Тошкова изобщо не е ясно какво е имало в буса, тъй като Хакков твърдял, че непознати румънци са използвали автомобила му за превоз на кашони с перилни препарати и той изобщо нямал представа какво има вътре. 

Прокурорът Анна Викова заяви, че ипотечните кредити, които имат двамата обвиняеми донякъде обясняват причината да извършат престъпление. Званчева и Тошкова обаче се противопоставиха яростно с мотива, че това да има ипотечен кредит не те превръща автоматически в престъпник. 

Прокурорът също така заяви, че двамата трябва да останат зад решетките, тъй като може да се опитат да окажат натиск върху свидетелите да променят показанията си. 

Стефан Модев и Петър Атанасов заявиха, че не са извършили престъпление, никога не са нарушавали реда и в служебните им досиета има само награди. Двамата поискаха по- леки мерки за неотклонение. 

В 15 часа съдия Михаела Буюклиева ще съобщи решението си.